Så meget kaffe må du drikke
Ny rapport slår fast, at kaffe slet ikke er så usundt, som vi måske tror. Kaffe kan hjælpe mod en lang række sygdomme.
Kaffe er sundere end du tror, hvis du altså tror, det er usundt.
Faktisk har kaffe (på grund af indholdet af koffein) tidligere været på dopinglisten i forbindelse med sportsarrangementer. Det er det ikke mere.
– Der er lidt en udbredt opfattelse af, at kaffe er et usundt nydelsesmiddel, men flere kopper kaffe dagligt kan sagtens være en del af en sund livsstil, siger Henrik Frellsen, formand for Brancheforeningen for kaffe og Te, til Ritzau Fokus.
Brancheforening bakkes op
Nu er det måske ikke videre troværdigt, at en formand for en brancheforening siger sådan, men en nyligt offentliggjort rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) bakker op.
I den står der, at enkeltdoser af koffein på op til 200 milligram og et samlet dagligt indtag på op til 400 milligram koffein ikke er en sikkerhedsrisiko for voksne i alderen 18-65 år.
Derfor konkluderer rapporten, at man med god samvittighed kan drikke 4-5 kopper kaffe om dagen.
Forsker forstår ikke anbefalingen
Kjeld Hermansen, der er forsker i diabetes ved Aarhus Universitet og tilknyttet Vidensråd for Forebyggelse, forstår ikke den anbefaling.
– Det variere jo ret meget, hvor meget kaffe vi hælder i koppen ad gangen, så det kan hurtigt blive lidt selektivt, siger han til Ritzau Fokus.
Til gengæld er han helt enig med EFSAs konklusion i rapporten. Faktisk går han langt videre end rapporten i sin positive holdning til specielt kaffe.
– I rapporten fra 2013 så vi, at der var rigtig gode data for at sige, at et moderat forbrug på 3-5 kopper kaffe om dagen faktisk er forbundet med en nedsat risiko for diabetes og Parkinson med cirka 25 procent. Det er også lavere forekomst af visse hjerte-kar-sygdomme og også visse former for kræftsygdomme, forklarer Kjeld Hermansen.
Han understreger, at den rapport er baseret på spørgeskema -og observationsundersøgelser men, at det er foretaget på en stor gruppe mennesker og over længere tid. Desuden findes der ikke bedre undersøgelser på markedet, siger han.
I EFSAs rapport anbefales det, at gravide og ammende kvinder ikke drikker mere end 200 milligram koffein om dagen, men Kjeld Hermansen mener, at det er en underdrivelse.
– Der er ingen undersøgelser, der viser, at dit barn skulle være i fare under graviditeten, hvis man indtager op til 300 milligram koffein dagligt, påpeger han.
Danske kaffedrikkere (folk der drikker kaffe hver dag) indtager i gennemsnit 320 milligram koffein om dagen.
Indhold af koffein
Kaffe indeholder mellem 85-100 milligram koffein per kop. Det betyder, at du kan nyde 4-5 kopper dagligt med god samvittighed. Pulverkaffe indeholder cirka 20 milligram mindre koffein per kop.
Te er det noget sværere at rådgive om, da indholdet af koffein svinger noget mere end i kaffe. Typisk er indholdet mellem en tredjedel og halvdelen af en kop kaffe. Typisk er tallet mellem 20-45 milligram per kop.
Kakao indeholder også koffein, men det er helt nede på 2-7 milligram per kop. Koffeinen er i chokoladen, og derfor indeholder mørk chokolade mere koffein (cirka 60 milligram per 30 gram chokolade)
Energidrikke kommer næsten op på siden af kaffe. 330 milligram energidrik indeholder i gennemsnit 80 milligram koffein, men de kan være endnu højere.
Kilde: kaffe-helbred.dk
/ritzau/FOKUS