Så meget julefedt bliver siddende
Ordsproget »det vigtige er ikke, hvad du spiser mellem jul og nytår, men hvad du spiser mellem nytår og jul« er en myte, viser stort, nyt studie.
Citathistorie:Videnskab.dk
Når julefestlighederne har lagt sig, hovedpinen er forduftet, og den gode mad synker til bunds, skal bæltet muligvis spændes lidt ud.
Det viser et stort, europæisk studie kaldet NoHoW, som har fulgt over 1.600 menneskers vægttab over 18 måneder på tværs af Danmark, Storbritannien og Portugal.
Forud for studiet havde de 1.600 deltagere tabt i gennemsnit 11 kilo, og forskerne undersøgte, hvordan de vedligeholdte vægten over længere tid.
Da jule- og nytårsstrabadserne var overstået, var vægten i gennemsnit steget blandt forsøgspersonerne, viser resultaterne, der er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE. Det skriver Videnskab.dk.
– Deltagerne holdt et stabilt vægttab lige indtil december og januar, hvor de så tog på i vægt. Det tyder på, at vi giver mere los over julen, hvor man spiser anderledes, og den fysiske aktivitet muligvis daler en anelse, siger Berit Lilienthal Heitmann, der er professor ved Københavns Universitet og leder af det store NoHow-studie, til Videnskab.dk.
Et halv kilo sidder fast
Helt konkret viser resultaterne, at forsøgspersonerne i gennemsnit tog omkring halvandet kilo på fra begyndelsen af december og til starten af januar, men efterfølgende kun tabte et kilo.
Deltagerne fik altså ikke bugt med en del af julesulet, og det mønster gør sig gældende på tværs af alle tre lande.
– Vi kan se, at det at give los i højtiderne kan have konsekvenser. Hvis tendensen med vægtforøgning fortsætter i flere år, bliver det ekstra halve kilo til en del kilo, som, vi nu kan se, er svære at komme af med igen, fortsætter Berit Lilienthal Heitmann, som ligeledes er forskningschef på Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital.
Ikke overraskende
Studiet siger intet om, hvad det skyldes, at vi kan have en tendens til at give slip i juletiderne.
Men at vægten stiger efter en juletid med brun sovs og godt med juleslik overrasker ikke lektor Christoffer Clemmesen, der påpeger, at de nye resultater er på linje med tidligere forskning.
Det, at vi har en tendens til at slippe tøjlerne i højtider, er en betegnelse, som i forskningsverdenen kaldes ‘holiday weight gain’.
Helt konkret vil det sige, at vi ved højtider kan have en tendens til at spise mere frit, hvilket til sidst ender på sidebenene.
Myte udhulet
Både Berit Lilienthal Heitmann og Christoffer Clemmesen fremhæver en kendt talemåde, der muligvis skal revideres på baggrund af de nye resultater:
– Der er en kendt floskel, der lyder: Det er ikke, hvad du spiser mellem jul og nytår, der er vigtigt. Det er, hvad du spiser mellem nytår og jul. Men her kan vi jo faktisk se, at det betyder noget, hvad du spiser mellem jul og nytår, siger Christoffer Clemmesen, der er lektor på Københavns Universitet, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, til Videnskab.dk.
– Det er jo ikke sådan, at vi skal stå med en løftet pegefinger på baggrund af studiet. Men det siger noget om, hvornår folk kan have det særlig svært i deres vægttabsforløb, og der skal man nok være særlig opmærksom på højtiderne, fordi resultaterne viser, at det er her, der er en udfordring, fortsætter han.
Op på vægten
Under det nye studie hoppede deltagerne på vægten i hvert fald 2-3 gange om ugen i de 18 måneder, hvor undersøgelsen varede.
Det betyder, at forskerne nøje har kunnet følge med i, hvordan deltagernes vægt ændrer sig helt ned på dagsbasis, og om der er uger og måneder, hvor forsøgspersonerne vejer sig mindre.
Og årstiden har faktisk en betydning for, hvor tit man hopper på vægten. Er det julesæson, så daler lysten til at hoppe på vægten nemlig, viser studiet. Derfor har Berit Lilienthal Heitmann et råd:
– Vi agerer på, hvad vægten viser. Derfor vil en generel anbefaling på baggrund af resultaterne være, at man også i højtiderne vejer sig hyppigt og på den måde holder øje med vægten, så man kan agere ved udsving, siger hun til Videnskab.dk.