Så meget forurener din streaming
Streaming er med til at forurene grundet datacentres CO2-udslip. Nogle streamingtjenester er dog værre klimasyndere end andre.
Det er måske ikke det første, du tænker over, når du trykker play på en episode af Game Of Thrones på HBO eller House Of Cards på Netflix. Men hver gang du trykker play, er du med til at forurene.
Det er energien, der bliver brugt fra streamingtjenestens datacenter, der er skyld i forureningen. Det skriver Videnskab.dk.
Stigende mængde
0,3 procent af verdens CO2-udslip kommer fra datacentre, og det formodes at det kun vil stige i fremtiden. Datacentres CO2-udledning sker på baggrund af det energi, som bliver brugt. Det kan ske på to måder.
Datacentre køber enten strøm ved et kraftværk, der producerer energi ved afbrænding af kul, olie eller gas, som frigiver CO2 til atmosfæren.
Den anden måde, datacentre er med til at forurene på, er, at der bruges en enorm mængde strøm på at køle servere ned på datacentrene, når en serie efterspørges.
Desuden kræver det også strøm at transportere et afsnit af din yndlingsserie fra datacenter til din computer, tablet eller Tv. Hvert år bruger datacentre verden over 200 terawatt timer.
Til sammenligning
For at anskueliggøre det, så svarer energien fra en times streaming på Netflix til den samme energi, som det koster at koge otte liter vand i elkedel.
Mens to timers streaming ville være det samme som at flyve 384 kilometer i et fly, spise seks kilo oksekød eller køre 1000 kilometer i en ny bil, skriver Videnskab.dk.
Opkøber grøn energi
For at opveje for den voldsomme forurening, står flere firmaer med streamingtjenster bag opkøb af grøn energi. Google, Facebook og Apple er de største opkøbere af grøn energi på verdensplan. De opkøber faktisk den samme mængde grøn energi, som de bruger.
I rapporten Clicking Green er 70 selskaber ranglistet på baggrund af deres CO2-udslip, samtidig med at det klargøre, hvor it-selskabernes elforbrug kommer fra.
Særligt er det streamingtjenesterne, der bruger en meget lav andel af energi fra vedvarende kilder. De helt store syndere er Netflix og Amazon, hvor kun 17 procent af det samlede energiforbrug dækkes af vedvarende kilder. Mens HBOs er lidt højere med 22 procent.
Netflix snyder
Godt nok forsøger Netflix at pynte på sit grønne omdømme med det, der kaldes kulstofforskydninger. Det gør de blandt andet ved at betale en landmand for at plante nogle træer, men det har ikke den samme effekt, som hvis de nedsatte deres CO2-udslip.
Netflix støtter altså kun indirekte produktionen af den grønne energi, uden nødvendigvis at bruge den selv.