Så mange har anmeldt corona som arbejdsskade
Over halvdelen af de arbejdsskader, der er blevet anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring på grund af corona-virus, kommer fra personale på hospitaler og plejehjem.
Citathistorie:Fagbladet 3F
Antallet af danskere, der anmelder corona-virus, covid-19, som en arbejdskade, stiger fortsat.
I midten af august i år var tallet 1.040. Ifølge den seneste opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) er det i oktober oppe på 1.531.
Langt størstedelen af sagerne er anmeldt i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, og over halvdelen af sagerne er anmeldt af ansatte på hospitaler og plejehjem.
Ud af de 1.531 anmeldelser om corona-virus har AES foreløbig afgjort 759 sager. Heraf er 479 blevet anerkendt, mens resten er blevet afvist.
– Alle sager med diagnosen covid-19, hvor vi har haft et grundlag at afgøre sagen på, er blevet anerkendt, siger Christian Frederik Mortensen, seniorpresserådgiver i AES.
– De sager, vi har afvist, skyldes for det meste, at tilskadekomne ikke har svaret på spørgeskemaer og rykkere. Det er især i brancher inden for sundhed og omsorg, der er blevet anerkendt mange sager, herunder særligt hospitaler og plejehjem, siger han.
Kan genoptages
De sager, hvor anmelderen ikke har reageret på spørgeskemaer og rykkere, kan dog blive genoptaget, hvis de nødvendige oplysninger senere bliver fremsendt, oplyser AES.
I forhold til køn tyder opgørelsen fra AES på, at kvinder har langt større risiko for at blive smittet med corona-virus på jobbet end mænd.
Ud af de i alt 1.531 arbejdsskadesager er de 1.224 blevet anmeldt af kvinder. Det er knap fire gange så mange som blandt mænd, hvor der er anmeldt 307 arbejdsskadesager på grund af corona.
Méngrad skal påvises
Selv om man er blevet syg af corona-virus på jobbet og får anerkendt sin arbejdsskadesag, udløser det ikke nødvendigvis erstatning. Det kræver, at der kan påvises en méngrad på mindst fem procent. I hvor mange sager, at det har været tilfældet, ønsker AES ikke at oplyse.
Da corona-virus er en ny sygdom, er der ikke sikker viden om, hvilke varige mén den kan give på sigt. AES har derfor tidligere meldt ud, at alle anerkendte sager vil blive taget op til revision igen et år efter afgørelsen for at vurdere, om anmelderen har fået senfølger af sygdommen.