Så mange danskere er demente om få år

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Fem store aktører er gået sammen om at få demens på politikernes dagsorden.

Over 100.000 danskere vil indenfor de kommende få år være demente.

I 2020 vil antallet således være steget fra de nuværende 90.000 til 103.000. Det viser en ny fremskrivning fra Nationalt Videnscenter for Demens ifølge Politiken.

Forklaringen til stigningen er en kombination af, at levealderen stiger, og at de store efterkrigsårgange nu er ved et nå en alder, hvor de får demens.

Trods den store udbredelse af demenssygdomme og det faktum, at en dansker dør af demens hver tredje time, så mangler lidelsen bevågenhed både blandt politikerne og befolkningen. Det mener fem store aktører, der nu går sammen for at få sat demens på dagsordenen.

Alliancen, der kalder sig ‘Demensalliancen’, består af Ældre Sagen, Alzheimerforeningen, fagforeningen FOA, pensionsselskabet Pensam og Dansk Sygeplejeråd. Sammen lancerer de nu en række konkrete anbefalinger og målsætninger til politikerne.

Blandt andet skal der ifølge alliancen være mere og bedre uddannet personale på plejehjemmene, der skal tilknyttes faste læger til plejehjemmene, og alle med en demenssygdom skal have mulighed for at blive udredt og få en korrekt diagnose, hvilket i dag kun er tilfældet for 50 procent af tilfældene, påpeger Ældresagen.

– Demens er en sygdom med mange tabuer, myter og misforståelser. Mange tror, at demens er en naturlig konsekvens af at blive gammel, og at man ikke kan gøre noget ved det, men sådan er det langt fra, siger Michael Teit Nielsen, underdirektør i Ældre Sagen, til Politiken

Demensalliancen påpeger, at lande som England, USA, Tyskland og Japan alle har opprioriteret demens betydeligt – blandt andet i erkendelse af den store økonomiske pris, som lidelsen har for samfundsøkonomien. Ifølge alliancen kan den direkte økonomiske udskrivning per patient således opgøres til et sted mellem 100.000 og 112.000 kroner årligt per patient.

Ifølge Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen lægger partiet i finanslovsforhandlingerne op til, at mindst ét af alliancens ønsker skal blive til virkelighed

– Vi vil kæmpe for en aftale, der sikrer, at der fremover er en fast læge tilknyttet alle plejehjem. Det fungerer slet ikke, som det er i dag, hvor det er borgerens egen praktiserende læge, der skal tilkaldes, siger han til Politiken.

Newspaq

Powered by Labrador CMS