Så mange danske virksomheder er hacket
En ud af 10 virksomheders it-sikkerhed har svigtet over for hackerangreb det seneste år, viser undersøgelse.
Hackere har med deres lange fingre på tastaturer rundt om i verden haft succes med at bryde ind i omkring hver tiende danske virksomhed, organisation eller offentlige myndighed og stjæle oplysninger det seneste år.
Flere af virksomhederne har lidt betydelige økonomiske tab, og virksomheder med flere end 250 ansatte er særlig ramt, viser svarene fra 700 it-professionelle i en undersøgelse lavet af Ingeniørforeningen, IDA, i oktober.
Den mest almindelige konsekvens af hackerangrebene er, at fortrolige oplysninger om kunder havner i hackernes hænder. For eksempel cpr-numre eller kontokortoplysninger. Det er sket i næsten hvert femte tilfælde af de gennemførte sikkerhedsbrud, viser undersøgelsen.
Syv procent af virksomhederne har fået stjålet fortrolig viden om produkter, og seks procent har lidt betydelige økonomiske tab.
I en anden type angreb har 15 procent af virksomhederne oplevet, at deres hjemmeside er blevet lagt ned i en periode, så brugere ikke kunne benytte siden.
Yderligere 18 procent af it-folkene arbejder steder, hvor de har oplevet et angreb, men hvor det er blevet stoppet af virksomhedens sikkerhedssystemer, viser undersøgelsen.
Det er altså næsten hver tredje virksomhed, som på bare et år har registreret et hackerangreb. Det reelle antal kan dog være væsentligt højere.
Næsten halvdelen af deltagerne i undersøgelsen ved ikke, om virksomheden har været udsat for angreb på trods af deres it-faglige viden. Enten fordi det kun er en lille kreds i virksomheden, som er orienteret om eventuelle sikkerhedsbrud, eller også fordi det slet og ret ikke er blevet opdaget.
Siden januar 2010 er der konstateret 1200 cyberangreb eller såkaldte sikkerhedshændelser mod offentlige myndigheder, virksomheder og organisationer, viser nye tal fra Center for Cybersikkerhed, CFCS, under Forsvarets Efterretningstjeneste ifølge Berlingske.
En fjerdedel betragtes som “alvorlige”, hvilket betyder, at der sker et alvorligt hackerangreb om ugen rettet mod Danmark.
Hackerne bag angrebene i cyberspace går ofte fri, hvilket kan risikere at gøre den kriminelle metode endnu mere udbredt, advarer CFCS.
/ritzau/