Så længe dækker vacciner mod omikron

Immunitet over for omikron fra coronavacciner falder kraftigt kort efter andet stik. Derfor vil styrelse have nye regler

Coronapassets gyldighed bliver snart forkortet. Det sker på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er på grund af stor og stigende smitte med coronavarianten omikron og dalende beskyttelse fra vaccinerne, at Sundhedsstyrelsen har anbefalet at forkorte gyldigheden i coronapasset for personer, der har modtaget to stik.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Formålet med coronapasset er at mindske risikoen for smitte i situationer, hvor mange mennesker samles.

- Vi ved nu, at vaccinernes beskyttelse mod omikron er mindre, og derfor har vi anbefalet, at man ændrer i varigheden af coronapasset, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Også efter smitte

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at coronapassets gyldighed sættes ned til fem måneder for dem, der har fået to stik.

På samme måde nedsættes gyldigheden af passet for de personer, der har været smittet med coronavirus, også til fem måneder. Tidligere var det seks måneder efter en positiv test.

Endelig mener Sundhedsstyrelsen, at man fremover bør kunne få sit coronapas tilbage 11 dage efter, at man har været smittet. Hidtil er det først sket 14 dage efter.

Falder hurtigt

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indstillet til, at det vedtages i Folketingets Epidemiudvalg, og der ser på nuværende tidspunkt ud til at være flertal for beslutningen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen beskytter coronavaccinerne fortsat mod smitte med omikron. Men immuniteten falder ifølge styrelsen hurtigere og formentligt kraftigt allerede cirka to måneder efter andet stik.

Lavere end andre

Beskyttelsen er altså lavere over for omikronvarianten sammenlignet med deltavarianten, der indtil kort før jul var den dominerende i Danmark.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår coronapasset udløber efter tredje stik.

Der er ifølge Sundhedsstyrelsen ikke tilstrækkelig viden om, hvor hurtigt immuniteten mod omikron aftager for dem, der er blevet vaccineret tre gange.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS