Så dyrt er det at vaske tøj
Det kan godt betale sig at erstatte den gamle vaskemaskine med en ny og mere energivenlig af slagsen
Det er blevet langt dyrere at vaske tøj.
Det skyldes eksplosive stigninger i elprisen fra et niveau omkring 2,10 kroner pr. kWh i starten af 2021 til helt op mod 10 kroner på nogle tider af døgnet i slutningen af august 2022.
Vaskemaskinen er en af de hårde hvidevarer, hvor der - især i perioder med høje elpriser - kan være mange penge at spare, hvis man ved indkøb af en ny maskine vælger maskinen med det bedste energimærke.
Det skriver Videncentret Bolius.
Men man kan også spare på strømmen, når man vasker tøj, hvis man fylder vaskemaskinen helt op, vasker ved lavere temperatur og skruer ned for antallet af ugentlige vask.
Tjek din elpris
Videncentret Bolius har udviklet en beregner, man kan bruge, hvis man overvejer at købe en ny maskine eller vil tjekke, hvor meget det koster at bruge sin nuværende. Man kan tjekke, hvor meget det koster pr. vask, og hvad brugen af vaskemaskinen koster årligt.
Prisen for vand varierer landet over. Hvis man ikke ved, hvad man betaler for vandet, kan man finde oplysningen på DANVAs kort her.
Hvis man har timeafregning på elmåleren, kan man tjekke elprisen hos sit elselskab. Mange elselskaber har nemlig en app, hvor man kan tjekke prisen time for time.
Vær opmærksom på, om afgifter - i øjeblikket 1,47 kroner - er medregnet. Man kan også downloade app'en "Min Strøm", hvor de aktuelle elpriser står time for time.
Køb en ny og spar penge
Benytter man en ældre vaskemaskine med energimærke A (efter den gamle energimærkeordning), bruger maskinen 215 kWt årligt - med en elpris på for eksempel 8 kroner koster det 1.717 kroner årligt eller 11,47 kroner pr. vask.
Dertil kommer afskrivning og reparationer, hvilket bringer prisen pr. vask op på næsten 16 kroner.
Køber man en ny vaskemaskine med energimærket B eller C (svarer nogenlunde til den gamle energiklasse A+++), reduceres strømforbruget til 146 kWh, hvilket bringer strømudgiften ned på 1.165 årligt. Altså en årlig besparelse på 552 kroner.
Den nuværende energimærkning for hårde hvidevarer og tv blev ændret i 2021, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste.
Vaskemaskiner med energimærket A eller B bruger typisk mellem 0,45 og 0,5 kWh for gennemsnitlig vask, mens C-maskiner bruger 0,10-0,15 kWh mere
Hvornår skal maskinen udskiftes?
Miljøet er som udgangspunkt bedst tjent med, at man først udskifter sin vaskemaskine, når den er helt slidt ned eller i stykker.
Hvis maskinen er gået i stykker, kan man overveje, om en reparation kan betale sig - enten af hensyn til miljøet eller ens egen privatøkonomi.
Er der tale om en dyr og energirigtig maskine, kan den bedste løsning - både for miljøet og privatøkonomien - være et teknikerbesøg, der kan afklare prisen på en reparation. Et teknikerbesøg koster typisk 800 til 1.000 kroner.
Køber man en ny vaskemaskine, bør man modsat være opmærksom på engangsomkostninger i form af levering og installation, som let løber op i 1.000 til 1.200 kr.