S: Venstres bredbåndsfond er et »blålys«
Socialdemokraterne har ikke meget til overs for Venstres forslag om en national bredbåndsfond, der skal give en økonomisk håndsrækning til udkantsdanskere med sløve internetforbindelser.
Venstre vil poste 300 millioner kroner i en fond, hvor borgere kan søge om tilskud til etablering af ordentlige internetforbindelser. Men det beløb rækker ikke langt, påpeger Socialdemokraternes IT- og teleordfører, Karin Gaardsted (S).
»300 millioner kroner er ikke ret mange penge, når man sammenligner med, at teleselskaberne udbygger på mobil- og bredbåndsnettet for seks milliarder kroner om året,« siger Karin Gaardsted.
Venstre vil hente pengene til bredbåndsfonden fra de indtægter, som staten får fra teleselskaberne, når man udbyder frekvenser til mobiltelefoni. På den måde er det ifølge Venstre branchen selv, der kommer til at betale for en bedre internetdækning.
Venstre ude med blålys
Men det er et »lille blålys«, lyder det fra Socialdemokraterne.
»Det er skatteborgernes penge, og når vi begynder at bruge dem på sådan noget her, vil det virke demotiverende på teleselskaberne. De vil miste lysten til at investere. For hvis vi står med skattekroner, hvorfor skulle de så investere? Det ville være en rigtig dårlig udvikling,« siger Karin Gaardsted.
Hun mener, at vejen til bedre internet- og mobildækning er, at staten og kommunerne stiller krav til teleselskaberne, når man udbyder frekvenser.
»Vi vil hellere motivere selskaberne til at investere mere. Det gør vi allerede i dag, når vi har udbud af frekvenser. Det gjorde vi eksempelvis ved udbud af 800 MHz-båndet, hvor vi sagde til vinderen af udbuddet – i det her tilfælde TDC – at de skulle opgradere i 207 postnumre inden udgangen af 2015. Og det er de faktisk allerede færdige med. Så det er en god idé at bruge udbud af frekvenser til at stille modkrav,« siger Karin Gaardsted.
Hun opfordrer også kommunerne til at stille krav om internet- og mobildækning, når de køber internet og mobiltelefoni til de ansatte og institutionerne i kommunen.