S-profil: Våbenhvile er seneste træk i Putins salami-taktik

Foto: Lars Svankjær.
Offentliggjort Sidst opdateret

»Jeg frygter, at det eneste, man har opnået nu, er at skyde bolden lidt længere ned ad banen.«

Sådan siger Jeppe Kofod (S), gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet, efter forhandlingsparterne torsdag formiddag har bekræftet, at der er indgået en våbenhvile mellem Ukraine og de prorussiske separatister i Østukraine.

»De russisk-støttede oprørere står stærkere og har erobret mere land, mens ukrainerne er stadig mere pressede. Våbenhvilen er allerhøjest en kort timeout i en boksekamp, der skulle have været stoppet for længst,« siger Jeppe Kofod.

Som en del af aftalen om en våbenhvile, der træder i kraft søndag, siger præsident Vladimir Putin, at de stridende parter vil trække de tunge våben tilbage fra konfliktzonen.

Imens er et af de punkter, der fortsat skal forhandles om, graden af selvstyre til det russiske mindretal i Østukraine. Vladimir Putin har udtalt, at Ukraine må ændre landets forfatning, så den i højere grad kommer til at respektere rettighederne for det mindretal, som bor i de nu oprørskontrollerede regioner i Donetsk og Lugansk.

»For mig at se er det her et tydeligt bevis for, at russerne har anlagt en salami-taktik i Ukraine. De går fra våbenhvile til våbenhvile, og for hver gang kan oprørerne erobre bare en lille smule mere land. Derfor skal vi være meget påpasselige med, hvor mange gange, vi vil gå med til russernes våbenhvile-spil. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at også denne her våbenhvile vil blive brudt,« siger Jeppe Kofod.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er en smule mere positivt stemt over for den nye aftale:

»Aftalen i Minsk er det største fremskridt i flere måneder, men det er afgørende, at den rent faktisk også efterleves,« skriver Martin Lidegaard på Twitter.

I september sidste år blev repræsentanter fra Ukraine, Rusland og de prorussiske separatister i Ukraine enige om den såkaldte Minsk-aftale, der blandt andet omhandler våbenhvile, tilbagetrækning og øgede selvstyrerettigheder i den østlige del af Ukraine. Minsk-aftalen, der er blevet brudt gang på gang, har været udgangspunktet for den netop indgåede aftale om våbenhvile.

Powered by Labrador CMS