S-profil kritiserer partiets udlændingepolitik

S-profil kritiserer, at Socialdemokraterne endnu ikke er stået af over for blå milliardbesparelser på udviklingsbistand og integrationsydelse til flygtninge.

Tidligere S-minister, Mette Gjerskov, retter nu kritik af sit eget parti. Arkivfoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Mette Gjerskov kritiserer, at Socialdemokraterne endnu ikke er stået af over for blå milliardbesparelser på udviklingsbistand og integrationsydelse til flygtninge.

Et socialdemokratisk ja til nye udlændingestramninger og en barbering af udviklingsbistanden, som regeringen bebuder, er at gå alt for langt væk fra partiets ståsted, mener udviklingsordfører og formand for Europaudvalget i Folketinget, tidligere minister Mette Gjerskov (S).

Dermed rør S-profilen ved et af de ømmeste punkter for Socialdemokraterne nemlig udlændingepolitikken, der tidligere har skabt voldsom uenighed i partiet.

Det er S-toppens velvilje til forhandlinger med regeringen om den såkaldte integrationsydelse til flygtninge og et muligt ja til at skære i ulandsbistanden, der har fået Mette Gjerskov til i Jyllands-Posten at opfordre til en debat om linjen i partiet.

“Så er vi en del af problemet”

»Skær vi på udviklingsbistanden og strammer for flygtninge herhjemme samtidig, så er vi ikke en del af løsningen, så er vi en del af problemet. Der bliver heller ikke færre flygtninge i verden, fordi Danmark strammer udlændingepolitikken. Det sender bare aben videre,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Mette Gjerskovs pointe er, at en besparelse på udviklingsbistanden vil være at fjerne penge fra de ustabile egne er verden, hvor flygtningene kommer fra. Regeringen lægger i sit finanslovforslag op til at spare 2,3 milliarder kroner på udviklingsbistanden næste år. Og det er en alt for stor pose penge, som verdens fattigste og forfulgte dermed går glip, lyder det.

Nej til besparelser

»Danmark sætter nogle standarder for resten af verden, når det gælder udviklingsbistand. I Syriens nærområder er madrationerne blevet halveret, fordi verdens lande ikke betaler nok. Det er det, der gør folk desperate og får dem til at sætte deres børn i en faldefærdig gummibåd og forsøge at rejse over Middelhavet. Det må vi tage alvorligt som Socialdemokrater og sige nej til besparelser på udviklingsbistanden,« siger hun.

Et af argumenterne for, at Socialdemokraterne forhandler med regeringen er, at der allerede eksisterer et borgerligt flertal. Dermed ønsker partiet at sikre sig indflydelse, når man ikke kan blokere for regeringen.

Men prisen for den manøvre er for høj, mener Mette Gjerskov, der påpeger, at forlig og aftaler er uafhængige af valgperioder.

»Der kan være en god logik i at være med ved forhandlingerne og sætte en dagsorden. Men når man indgår de her aftaler, vil vi jo forpligte os til at føre en blå politik, selv om der måtte komme et rødt flertal i Folketinget. Det synes jeg ikke, vi skal være med til,« siger hun.

Selv vil Mette Gjerskov endnu ikke tage stilling til, om hun vil stemme for en mulig finanslov med de borgerlige og det, det måtte indebære.

»Ingen aner, hvordan det ender med finansloven. Men det med at skære i udviklingsbistanden og samtidig stramme på flygtningeområdet, det burde ikke være socialdemokratisk politik,« siger hun.

Powered by Labrador CMS