S-profil i notat: Alle skal tvinges i a-kasse

Pernille Rosenkrantz-Theil, Socialdemokraterne. Pressefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

I et notat foreslår markant folketingsmedlem en dagpengeomlægning, der vil revolutionere hele a-kasse-systemet til en forsikringsordning.

I dybeste stilhed har Pernille Rosenkrantz-Theil, Socialdemokraternes formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, i februar afleveret et reformforslag til dagpengekommissionen. Det skriver Ekstra Bladet.

Forslaget vil revolutionere hele a-kasse-systemet til en rendyrket forsikringsordning, hvis det bliver til virkelighed.

Reformen er beskrevet i et 14 sider langt notat, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Her foreslår Pernille Rosenkrantz-Theil, der er kendt som nær allieret med justitsminister Mette Frederiksen, en privatisering af hele dagpengesystemet.

‘Staten skal ikke længere medfinansiere systemet. Det er ikke længere lovgiver, der fastsætter reglerne’ lyder det ifølge Ekstra Bladet i notatet.

Desuden mener Rosenkrantz-Theil, at alle lønmodtagere skal tvinges ind i en a-kasse:

‘Det skal være obligatorisk at være medlem af en a-kasse. Arbejdsløshed er så stor en økonomisk livsbegivenhed, at alle bør være forsikret mod den’ står der i notat, hvor man ligeledes kan læse:

‘Tilknytningen til dagpengesystemet er obligatorisk for den, der er fyldt 18 år, og som arbejder eller driver selvstændig virksomhed i Danmark.’

Ifølge Arbejdsløshedskassernes Samvirke var 69 procent af arbejdsstyrken i december 2014 dagpengeforsikrede medlemmer af en a-kasse.

Dagpenge-kontingentet skal arbejdsgiverne trække som en procentdel af folks løn. Samme model kendes fra de succesrige arbejdsmarkedspensioner.

Til gengæld skal alle lønmodtagere betale mindre i skat. Skatterne skal nemlig sættes ned med et beløb, der svarer til de udgifter, som staten i dag har på dagpengesystemet.

Pernille Rosenkrantz-Theil mener altså, at dagpengesystemet skal forandres helt fundamentalt, hvis de nuværende huller skal lukkes, så færre falder ud.

I Rosenkrantz-Theil-modellen skal arbejdsgivere og lønmodtagere inden for de forskellige brancher selv aftale dagpengeperiodens længde, satsernes størrelse og genoptjenings-reglerne.

Det vil eksempelvis kunne betyde, at højtuddannede kan få højere dagpenge end i dag, men i en kortere periode. Til gengæld skal ufaglærte og lavtlønnede kunne få en lavere dagpengesats, men over en længere periode end i dag.

Ekstra Bladet har forsøgt at få Pernille Rosenkrantz-Theils kommentar til dagpenge-notatet, men hun ønsker ikke at kommentere de enkelte elementer i forslaget.

Powered by Labrador CMS