S: Postnummer skal ikke afgøre straf
Socialdemokraterne vil have undersøgt, hvorfor unge fra bestemte områder får hårdere straffe i retssager end andre unge
Postnummeret skal ikke være afgørende for, hvordan en ung kriminel straffes for sin forbrydelse.
Det fastslår Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter tal fra Justitsministeriet bragt i Jyllands-Posten onsdag vidner om store forskelle kommunerne imellem, når det gælder straffe til unge kriminelle.
»Vi vil rigtigt gerne vide, hvorfor forskellene er så store. Det er også derfor, vi har igangsat et arbejde, som skal se på anvendelsen af sanktioner over for unge,« siger Trine Bramsen.
Mens for eksempel fem ud af ni kriminelle unge under 18 år i Kolding i 2013 blev straffet med en såkaldt ungdomssanktion, hvor den dømte skal afsone sin dom på en socialpædagogisk institution, så det helt anderledes ud i Københavns Kommune, hvor ingen sager ud af 63 mundede ud i ungdomssanktioner. På landsplan udgør andelen af ungdomssanktioner 18 procent. I flere kommuner ender de kriminelle unge ofte blot med en ubetinget fængselsstraf og ikke en ungdomssanktion.
Trine Bramsen vil have klarlagt, hvad det er for nogle sanktioner, kommunerne anvender i dag, samt hvilke tiltag man kan supplere med.
»Det har det klare formål, at vi – selvom vi er på et historisk lavt punkt – gerne vil have ungdomskriminaliteten endnu længere ned. Derfor er det også helt naturligt, at vi får kortlagt, hvad det er for nogle sanktioner, man bruger i dag, hvilke sanktioner vi ønsker, der skal bruges i fremtiden, og om der skal tilføjes nye sanktioner,« siger hun og fastslår:
»For det er klart, at der skal være en ensartethed på tværs af landet.«
Ifølge Trine Bramsen kan der dog være gode forklaringer på, hvorfor der i dag bliver brugt forskellige sanktioner:
»Der kan være forskel på, hvilken kriminalitet der er begået i hovedstadsområdet i forhold til i Vestjylland. Derfor skal sanktionerne selvfølgelig matche den målgruppe, der begår kriminaliteten.«