S: Hjemløse skal ikke ende med gigantiske togbøder

Helt op mod en kvart million kroner har hjemløse i bøde, fordi de ikke har råd til at betale for togturen. Arkivfoto: Niels Meilvang/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Socialdemokraternes transportordfører vil gerne indføre billigere billetter for hjemløse, så de ikke ender med gigantregninger for sort togkørsel

DSB får aldrig inddrevet den kæmpe gæld, mange hjemløse har med ubetalte kontrolafgifter, og gælden sætter samtidig en stopper for at komme videre i livet. Derfor vil Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn (S), se på muligheden for at lave en alternativ ordning for de hjemløse togpassagerer:

»De her stakkels mennesker er i en meget ulykkelig situation – og det at have en bøde af den størrelsesorden hængende over hovedet som en sort sky, det kan tage troen på fremtiden fra selv den bedste. Derfor må vi kigge på, om der er mulighed for at lave alternative billettyper eller relancere den tidligere forsøgsordning,« siger ordføreren.

Han henviser til en forsøgsordning fra 2011, hvor man i tre måneder lod de hjemløse køre i zone et og to i de københavnske S-tog for 50 kroner i alt.

»Jeg har stor sympati for forsøgsordningen og at man tager hensyn til den her gruppe. Omvendt kan jeg godt se, at det er kolossalt svært at gøre det nærmest gratis for hjemløse at køre i tog, for hvordan skal man så identificere sig som hjemløs, og hvordan skal andre føle, at det er retfærdigt,« siger Rasmus Prehn.

Kristeligt Dagblad skriver onsdag, at flere hjemløse benytter S-togene uden at have penge til at betale for turen, og at de derfor ender med ubetalte togbøder for op mod 100.000 kroner.

En af årsagerne til de hjemløses mange bøder skal findes i, at de bruger togturene som en slags varmestuer.

»Hvis det handler om, at folk skal have ro til at sove eller overnatte, så kunne man måske også lave nogle forsøg, hvor man gennem Satspuljen sikrer, at der er tilstrækkeligt med varmestuer, som ligger steder, hvor de hjemløse ikke behøver rejse på tværs af byen for at komme til dem,« siger Rasmus Prehn, der understreger, at det ikke er DSBs ansvar at hjælpe de hjemløse.

»Vi skal både i kommunerne og på Christiansborg se på, hvad vi kan gøre. Jeg kunne også forestille mig en ordning, hvor hjemløse overnatter på stationer uden at skulle betale til DSB, eller at de sociale organisationer og varmestuerne kunne lave nogle særlige billettyper, hvor man får udleveret billetter sammen med et varmt måltid mad.«

Powered by Labrador CMS