S: Har Løkke brug for en støttepædagog til udenrigspolitikken?
Har Lars Løkke Rasmussen behov for en støttepædagog i udenrigspolitikken, og agter han at sætte årtiers brede samarbejde mellem partierne på Christiansborg over styr?
Sådan lyder det fra Socialdemokraternes udenrigsordfører Morten Bødskov (S), efter at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), har sagt til Politiken, at han – hvis han vinder valget – vil udpege en person, der skal give den danske udenrigspolitik et serviceeftersyn.
»Det rejser jo det spørgsmål, om Lars Løkke har behov for en støttepædagog i udenrigspolitikken. Det er jo regeringen, der fastsætter udenrigspolitikken efter grundloven, og gennem rigtig mange år har vi fra dansk side samtænkt og koordineret udenrigspolitikken i brede flertal,« siger Morten Bødskov.
Han deler kritikken fra professor i international politik ved Københavns Universitet, Ole Wæver, som over for Politiken betegner Lars Løkkes udmelding som »ovre i den blidt bimlende vanvittige afdeling«.
Ole Wæver medgiver, at der er sket dramatiske begivenheder ude i verden såsom Ruslands aggression over for Ukraine og Islamisk Stats fremmarch i Syrien og Irak. Men det er ifølge professoren ikke tilstrækkelig til at retfærdiggøre, at man trækker en person ind udefra til at revidere udenrigspolitikken. Og Morten Bødskov er helt enig.
»Man må nødvendigvis også spørge: Hvad skal sigtelinjerne være. Skal det være en Søren Pind eller en Anders Fogh Rasmussen, der skal stå i spidsen for det. Er det et værktøj til at indføre en ny blokpolitik i udenrigspolitikken, altså et brud med årtiers udenrigspolitik, som bestemt ikke vil gavne Danmark,« spørger Morten Bødskov.
»Allerede i dag bruger vi brede politiske aftaler til at samle udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken, når det eksempelvis handler om at bekæmpe pirateri på Afrikas horn og indsatsen mod terror i Syrien. Der er i den grad tale om en høj grad af koordination, og det har vi været berømte for i mange år,« siger Morten Bødskov.
Lars Løkke Rasmussen sætter over for Politiken ikke navn på den person, han vil have til at give udenrigspolitikken et serviceeftersyn.
»Hvis jeg bliver statsminister, har jeg tænkt mig at bede en erfaren, respekteret person med internationalt udsyn om at give sit samlede strategiske bud på en koordinering eller en samtænkning af forsvarspolitikken, udenrigs- og sikkerhedspolitikken, handelspolitikken og bistandspolitikken,« siger Lars Løkke Rasmussen til avisen.