S: Fint med varselsskud mod Telia og Telenor
De danske socialdemokrater i Europaparlamentet klapper i hænderne, efter at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), har advaret om, at færre teleselskaber på et marked ikke må betyde højere priser.
»Det er gode nyheder for danske mobilkunder, at Margrethe Vestager så klart er ude og skyde med varselsskud mod Telia og Telenor. De skal nu bevise, hævet over enhver tvivl, at deres planer ikke vil gøre det dyrere for os danskere at have et helt almindeligt mobilabonnement. Og det, tror jeg, kan ærligt talt blive svært for dem,« siger Jeppe Kofod, gruppeformand for de danske socialdemokrater i parlamentet.
Ansøgning afsendt 27. januar
Margrethe Vestager lader i et interview mandag med den britiske finansavis Financial Times forstå, at fusioner og opkøb ikke må true »økonomisk overkommelige priser« for forbrugerne.
Det ses som en slet skjult henvisning til Telia og Telenors planlagte sammenlægning af de to telegiganters forretning i Danmark, sådan som de annoncerede den i december 2014. I forvejen har Telia og Telenor lagt deres mobilnet i Danmark sammen.
EUs konkurrencemyndigheder skal godkende fusionen, før den må finde sted. Telia og Telenor afleverede 27. januar officielt ansøgningen til EU og regner selv med at have en godkendelse på plads sidst i 2015. De understregede begge i december, at det ikke vil føre til højere priser men vil sikre en bedre økonomi, når de ikke skal konkurrere mod hinanden men udelukkende mod TDC, der er landets største teleselskab, og »3«, der gennem den seneste tid har vundet mange kunder gennem kraftige slagtilbud.
S: Intet med fri og fair konkurrence at gøre
»Hvis fusionen mellem Telia og Telenor bliver virkelighed, vil to firmaer (TDC og Telia/Telenor, red.) sidde på mere end 80 procent af det danske mobilmarked. Det har intet med fri og fair konkurrence at gøre. Det vil kun føre til dyrere priser,« mener Jeppe Kofod.
Han har »stor forståelse« for, at Telia og Telenor – der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber – gerne vil dele de store udgifter ved at drive og opgradere mobilnettet.
»Men det kan man sagtens gøre uden at smelte fuldstændigt sammen. Jeg frygter, at dette bare er en belejlig undskyldning for at skrue ned for konkurrencen og op for priserne på det danske marked. Derfor, mener jeg, det er vigtigt at give dem kamp til stregen,« siger Jeppe Kofod.
TDC sidder på omkring 41 procent af det danske mobilmarked. Telia og Telenor tilsammen har omkring 40 procent af markedet, mens »3« har 12 procent.
Teleselskaber: Mobilkrig fortsætter
Margrethe Vestager lovede 26. januar i et skriftligt svar til Jeppe Kofod, at EU-Kommissionen i Telia-/Telenor-sagen »som i alle tilfælde vil undersøge den planlagte fusion med henblik på at bevare en effektiv konkurrence til gavn for forbrugerne«. Hun understregede dog samtidig, at markedsandele ikke alene er afgørende for, om en fusion kan godkendes.
»Priser er kun gået én vej: ned. Det er godt for forbrugerne. Jeg tror, at konkurrencen vil fortsætte med at være meget stærk. Der er så mange lavprisselskaber, som er ret aktive, så denne transaktion sker for at øge effektiviteten i det nye selskab,« sagde Telenors europadirektør, Kjell-Morten Johnsen, da fusionen blev præsenteret i december.
Heller ikke TDCs koncernchef, Carsten Dilling, forventer, at mobilkrigen på nogen måde indstilles, når Telia og Telenor går sammen.
»Vi har ingen forventning om, at det svækker konkurrencen. Det skaber en stærk udfordrer, som på nogle områder vil være ligeværdig med TDC, og vi tror generelt, at det vil være til gavn for udviklingen på telemarkedet. Færre men stærkere spillere er godt, for store spillere har et stærkere fundament og incitament til at investere i infrastrukturen til gavn for kunderne, og det er der brug for. Det vil skabe en bredere konkurrence på f.eks. kvalitet og innovation i stedet for det ensidige fokus på pris,« sagde han, da nyheden kom frem.