S: Bedre hjælp til folk med arbejdsskader
Rammes man af en arbejdsskade, er der risiko for at ryge ud af arbejdsmarkedet. Nu skal systemet moderniseres.
Har man været udsat for en arbejdsskade, skal det være nemmere at komme tilbage i arbejde. Sagerne skal afgøres hurtigere, og en bedre indsats til mennesker med en arbejdsskade skal sikre, at flere vender tilbage til arbejdsmarkedet.
Sådan lyder det fra et ekspertudvalg, der mandag offentliggør en rapport med 27 nye forslag til, hvordan arbejdsskadeområdet kan moderniseres.
– Jeg vil nu invitere arbejdsmarkedets parter med i arbejdet med at skabe et mere moderne og smidigt arbejdsskadesystem, lyder det fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).
– Jeg håber, at disse trepartsdrøftelser ender med et godt resultat, som derefter skal drøftes med Folketingets partier, siger han i en kommentar til ekspertudvalget arbejde.
Eksperterne anbefaler blandt andet, at den tilskadekomne får en tidligere og bedre koordineret indsats, hvor arbejdsgiveren bliver inddraget langt mere end i dag. Og erstatningen skal udmåles, så den understøtter fastholdelse på arbejdsmarkedet.
Formanden for ekspertudvalget, Jørgen Søndergaard, siger, at han er godt tilfreds med, at der er så mange konkrete forslag i rapporten. Jørgen Søndergaard var i 18 år direktør for den offentlige tænketank Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI
– Der er tale om et meget komplekst område. Vi har set systemet efter i sømmene, og det står klart, at der er brug for justeringer hele vejen rundt, hvis flere skal forblive på arbejdsmarkedet, siger Jørgen Søndergaard.
– Vi anbefaler blandt andet, at erstatningen skal udmåles anderledes, og at de mange aktører bliver bedre til at spille sammen om at hjælpe den enkelte tilbage i et arbejde, som vedkommende kan klare, siger han.
Jo hurtigere en arbejdsskadets situation bliver afgjort, desto mere mindskes det pres, som mange tilskadekomne oplever, når de venter på at få afgjort deres sag.
Beskæftigelsesministeren vil indlede drøftelserne med arbejdsmarkedets parter i begyndelsen af 2015.
/ritzau/