S afviser at pille ved skyhøje karakterkrav
12,3 i snit for at komme ind på International Business på Copenhagen Business School og 12,1 for at læse molekylær biomedicin på Københavns Universitet.
Flere videregående uddannelser kræver i år et tårnhøjt karaktergennemsnit, og hver fjerde ansøger er ikke kommet ind på den ønskede retning.
Det får i torsdagens Politiken en række eksperter til at kritisere optagelsessystemets ensidige fokus på karakterer. Systemet bør ændres, så samtaler og prøver fylder mere, lyder det. Men Socialdemokraterne vil ikke pille ved systemet.
»Uddannelsesinstitutionerne kan allerede i dag selv supplere karaktererne med prøver eller samtale som et optagelseskriterium,« siger uddannelsesordfører Mette Reissmann (S) til Berlingske Nyhedsbureau.
Eksperterne peger på, at man ikke bliver en bedre læge af at have 10 i snit frem for 9. Adspurgt om vi ikke risikerer, at det er de forkerte, der kommer ind, når det kun er snittet, man kigger på, lyder Mette Reissmanns svar:
»Der er kun 67 ud af over 800 uddannelser, der har en grænsekvotient på karakteren 9 eller derover. Det er ikke særligt mange. Det er syv procent, vi taler om,« siger hun.
»Desto flere kvalificerede ansøgere, der er per studieplads – og jo flere, der bliver optaget på kvote 2 – jo højere grænsekvotient vil der være i kvote 1. Så det er et system, der er i balance og giver mening,« siger Mette Reissmann.
Spørgsmål: Men har du ikke som politiker en interesse i, at det er de bedst egnede – og ikke kun dem med højeste gennemsnit – der kommer ind og skal varetage centrale job i vores velfærdssamfund?
»Jo, men omvendt vil jeg også sige, at det bliver nødt til at være sådan, at uddannelsesinstitutionerne har pligt til at skulle kunne udbyde uddannelser, hvor jobsikkerheden efterfølgende er størst – og hvor det akademiske niveau er højest muligt.«
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) siger til Politiken, at regeringen ikke vil afvise at diskutere input, men han understreger, at der ikke er aktuelle planer om at ændre i systemet. Og her er Socialdemokraterne helt på linje:
»Jeg tror, at de fleste af os sætter pris på, at de studerende, der kommer ind, er kvalificerede på et højt akademisk niveau i forhold til at kunne varetage den funktion, som de skal varetage,« siger Mette Reissmann.