Rygning foregår udenfor

Tidligere var det normalt at ryge indendøre, men nu er selv rygerne begyndt at sky lugten og går aktivt udenfor. Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

I tre ud af fire hjem bliver der aldrig røget. Også rygerne skyr lugten og går ud i det fri.

Knap var tallerkenen tom, før der kom ild på cigaretterne, og værten måtte rejse sig for at finde et askebæger.

Engang var det naturligt at ryge ved middagsbordet, og de få, der vovede at protestere, blev mødt med et overbærende smil eller i værste fald hovedrysten, for var det ikke hysterisk at bede gæsterne gå udenfor.

I dag er tre ud fire hjem røgfrie, viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening.

Mens det for fem år siden gjaldt 59 procent af hjemmene, så svarer 75 procent i 2015, at der aldrig bliver røget i deres hjem.

– Der er markant flere, der beskytter sig mod tobaksrøg, og udviklingen er sket på relativt få år. Det er et område, hvor holdningerne virkelig rykker sig i disse år, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

47 procent røgfri

Ikke overraskende er rygning mest udbredt hos rygerne selv.

Men også her blæser der friskere vinde, for mens der i 2010 var 33 procent af rygerne, der havde et røgfrit hjem, så gælder det i 2015 for 47 procent.

Udviklingen mærkes på Stoplinien, der støtter rygere i at holde op.

Rådgiver Beate Simonsen siger til Ritzau, at mange er motiveret af, at de ikke længere må ryge hos venner og familie, eller hjemme hos sig selv, fordi ægtefællen eller børnene ikke bryder sig om det.

– De tænker, at der efterhånden er så mange steder, både i det offentlige rum og privat, hvor de ikke må ryge. Holder de op, slipper de for at gå udenfor, siger hun.

Røgfriheden er især udbredt i unge familier. Hos de 20 til 39-årige bliver der ikke røget i 84 procent af hjemmene. Er der børn, stiger andelen til næsten 90 procent, og det mærker mange bedsteforældre.

De får besked på at droppe røgen, når de er på besøg hos familien, og nogle får nej til at passe børnebørnene hjemme, fordi forældrene vil undgå de partikler, som efterlades i møbler og tæpper.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS