Rutte: Vi må respektere de hollandske vælgeres “nej”
Holland kan som eneste EU-land ikke godkende aftale med Ukraine. Usikkert, hvilken betydning det får.
Hollands regering kan ikke ignorere det rungende nej, som landets vælgere onsdag stemte ved en folkeafstemning om EU’s såkaldte associeringsaftale med Ukraine.
Det siger premierminister Mark Rutte, efter at det stod klart, hvilken vej vinden blæste.
– Vi må vente og se, men det er klart, at nej-vælgerne har vundet en overbevisende sejr. Spørgsmålet er, om der har været det nødvendige fremmøde, siger Mark Rutte ifølge BBC.
Han henviser til, at over 30 procent af de stemmeberettigede skulle afgive deres stemme, før resultatet ville være gyldigt. Stemmeprocenten endte på godt 32.
Afstemningen var ikke bindende, men Mark Rutte har tilsyneladende ikke tænkt sig at ignorere vælgernes klare besked.
– Min holdning er, at hvis fremmødet er over 30 procent, er det så stor en sejr for nej-siden, at vi ikke uden videre kan ratificere (Ukraine-aftalen, red.), siger han.
Holland er dermed det eneste af de 28 EU-lande, der ikke har godkendt aftalen, og det er nu usikkert, hvad der kommer til at ske med aftalen, som til Ruslands store utilfredshed har til formål at knytte Ukraine tættere til EU.
Har formandskab
En mulighed er ifølge Reuters, at der bliver skrevet en hollandsk undtagelse ind i associeringsaftalen med Ukraine. Mark Rutte siger, at hans regering vil konsultere parlamentet og partnere i EU “skridt for skridt” over den kommende tid.
Det gør det ikke mindre pinligt for Hollands EU-venlige regering, at den i øjeblikket sidder med formandskabet i EU.
Regeringen har mistet opbakning i befolkningen i takt med, at flygtninge- og migrantkrisen er vokset i EU over det seneste år.
Derfor kan Rutte-regeringen ikke tillade sig at se bort fra, at seks ud af ti vælgere stemte nej ved folkeafstemningen, skriver Reuters.
Der skal sendes holdes parlamentsvalg i Holland i marts 2017.
/ritzau/