Russiske søfolk udvist for ulovligt arbejde
De blev anholdt tirsdag
Citathistorie:Fagbladet 3F
Alle de 28 russiske sømænd, der blev anholdt på Femern-byggeriet i tirsdags for at arbejde ulovligt, har fået deres sager behandlet af myndighederne.
Det fortæller politiinspektør Peter Compen, der er leder af udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.
– Udlændingestyrelsen har behandlet alle sigtelserne og udfaldet er, som vi forventede. Alle 28 søfolk har fået en bøde for ulovligt arbejde i Danmark. Derudover får de et indrejseforbud på to år, siger han til Fagbladet 3F.
– Det betyder, at de alle skal udvises af landet hurtigst muligt, siger Peter Compen.
Da det drejer sig om regler inden for udlændingeloven, er det Udlændingestyrelsen, der træffer afgørelser i sagerne.
Overfor Fagbladet bekræfter Udlændingestyrelsen, at samtlige 28 sager er endt med “udvisning for ulovligt arbejde og et 2-årigt indrejseforbud” i alle tilfælde.
Derudover har de 28 sømænd fået en bøde, som politiet står for, for ulovligt arbejde.
Ingen vil betale
Ingen af sømændene har ønsket at betale bøden, som derfor skal afgøres ved en domstol senere på året.
De 28 russiske sømænd er lige nu indlogeret på de to slæbebåde, de har arbejdet på for Femern-byggeriet. Bådene ligger til kaj i Rødbyhavn.
Politiet har inddraget mændenes papirer og pas, så de ikke kan forlade bådene og søge andet arbejde.
– De sejler ikke bare lige afsted, vi har alle deres dokumenter og har godt styr på dem, siger Peter Compen.
Herfra skal de russiske sømænd nu afvente at blive sendt hjem.
Det er Hjemrejsestyrelsen, en myndighed under Udlændinge- og Integrationsministeriet, der står for at sende russerne ud af Danmark.
I dialog med arbejdsgiver
I et mailsvar til Fagbladet 3F oplyser Hjemrejsestyrelsen:
– På nuværende tidspunkt er vores medarbejdere til stede og udfører den relevante hjemrejsesagsbehandling, blandt andet samtaler med hver enkelt af de russiske sømænd. Hjemrejsestyrelsen er i dialog med rederiet og arbejdsgiveren om, hvorvidt udsendelserne skal ske via slæbebådene eller med fly, står der i svaret.
For politiet er næste opgave at afgøre, hvilken sanktion, der skal ramme arbejdsgiveren til de 28 sømænd, som er blevet hyret under ulovlige forhold.
– Nu skal vi på baggrund af søfolkenes forklaringer og den efterforskning, vi ellers har gjort, finde frem til de rette arbejdsgivere, og så skal de også sigtes for ulovligt arbejde, siger Peter Compen.
Hyret af hollandsk konsortium
Det er det hollandske konsortium, Fehmarn Belt Contractors (FBC), der har hyret de russiske søfolk til at arbejde på Femern-forbindelsen.
Så sent som i går afviste FBC, at deres ansatte arbejdede ulovligt i Danmark. I stedet mente firmaet, at de danske udlændingemyndigheder og politiet tager fejl.
– FBC er af den opfattelse, at FN’s konvention om søfarendes arbejdsforhold (MLC) gælder for mandskabet på de internationale fartøjer, der er i gang i Rødbyhavn under Femern Bælt-projektet. Alle de arresterede besætningsmedlemmer arbejder i overensstemmelse med MLC’s regulativer, skrev pressetalsmand Arno Schikker til Fagbladet 3F.
Fagbladet 3F har bedt om en kommentar fra Fehmarn Belt Contractors til, at de 28 sømænd nu er udvist af Danmark for ulovligt arbejde, men firmaet ønsker ikke at udtale sig.
Fagbladet 3F har også bedt om en kommentar fra Femern A/S, den offentlige bygherre på Femern Bælt-forbindelsen, til afgørelserne, og hvad de får af betydning på byggeriet. Herfra lyder svaret:
– Der skal naturligvis være ordnede forhold på byggeriet af Femern-tunnelen hele vejen rundt. Det er meget vigtigt for os som bygherre på projektet. Pt. har vi ikke mere at tilføje, skriver pressechef Morten Kramer Nielsen fra Femern A/S i en mail.