Rumsonde når komet efter 10 års rejse

Det bliver første gang nogensinde, at et menneskeskabt objekt foretager en blød landing på en komet-kerne. Foto: Boris Roessler/AP
Offentliggjort Sidst opdateret

Den europæiske rumsonde Rosetta har fløjet seks milliarder kilometer for at nå sit mål.

Den europæiske rumsonde Rosetta har efter en 10 år lang mission nået sit mål, kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, der befinder sig 404 millioner kilometer væk fra Jorden. Det oplyser Det Europæiske Rumagentur, ESA.

– Vi er ved kometen, lød det onsdag formiddag fra Sylvain Lodoit, der står i spidsen for ESA-operationen.

At Rosetta er ved kometen betyder i praksis, at den er cirka 100 kilometer fra den og er gået i kredsløb om kometen. De bare 100 kilometer er i astronomisk målestok knap nok er et hårsbredde.

De næste måneder skal moderfartøjet studere den fire kilometer lange komet for at finde det bedste landingssted til landingsmodulet, før den 11. november sender landingsfartøjet Philae ned på kometens overflade.

Det bliver første gang nogensinde, at et menneskeskabt objekt foretager en blød landing på en komet-kerne.

Missionens formål er at skaffe ny viden om dannelsen af solsystemet og undersøge, hvilken rolle kometer har haft med at forsyne Jorden med vand og måske endda liv.

Kometjægeren Rosetta har dansk strømforsyning fra den højteknologiske virksomhed Terma om bord. Rosettas strømforsyning fylder ikke mere end en velvoksen skotøjsæske og vejer blot otte kilo. Terma har tidligere også leveret strømforsyning til den succesfulde danske Ørsted-mission.

Rosetta blev opsendt i 2004 af Det Europæiske Rumagentur, ESA, og har siden rejst næsten 6,4 milliarder kilometer for at nå sit mål, blandt andet fem gange rundt om solen. Sonden har undervejs været lagt “i dvale” i to et halvt år og blev først vakt til live igen 20. januar 2014.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS