Rumforsker: Mos på Mars er farligt
Rumforsker advarer mod, at et hold studerende vil udvikle mos til at gro på Mars, så mennesker kan bo på planeten.
Vi mennesker skal dyrke mos på Mars, som kan bruges til mad og medicin og til at lave plastik til at putte i en 3D-printer, så vi kan printe vores fremtidige hjem på “den røde planet”.
Lyder det skørt?
Ikke desto mindre er det de langsigtede perspektiver i et projekt, som ni studerende fra Københavns Universitet og CBS senere på måneden tager til verdensmesterskaberne i syntetisk biologi med i Boston.
Projektet hedder Spacemoss (rum-mos), og ifølge en af de selverklærede “astro-nørder” bag – 23-årige Christina Toldbo – kan idéerne en dag blive realiteter.
– Det lyder vildt, men hvis vi en dag skal kunne bo på Mars, er vi nødt til at udvikle teknologien, så vi kan føre landbrug på planeten. Og der skal vi jo på en måde starte helt forfra på den udvikling, det har taget 2000 år at nå her på Jorden, siger hun.
Idéen med at få det grønne mos til at gro på Mars’ ugæstfri overflade er, at det organiske materiale kan bruges til at producere en række fornødenheder, som det vil være for besværligt og for dyrt at fragte de knap 500 millioner kilometer ud til Mars.
En mulig katastrofe
Men selvom tanken om produktion i rummet er fornuftig, advarer rumforsker og professor ved DTU Space John Jørgensen alligevel mod at føre Spacemoss-projektet ud i livet.
Mos er nemlig organisk, og det må man ifølge det internationale program til planeternes beskyttelse slet ikke tage med til eksempelvis Mars.
– Det ville være en katastrofe at tage det mos med ned på overfladen af Mars, for hvis der nu var liv på planeten, så risikerer vi at tage en bakterie med, der kunne slå det liv ihjel, siger John Jørgensen.
– Vi tager jo aldrig noget med fra vores biosfære, og alle vores rumskibe bliver steriliseret, før vi sender dem af sted for netop ikke at bringe ting med, som vi bagefter må erkende slog en hel planet ihjel, siger han.
/ritzau/