Rotte får Ikea-restaurant lukket og udløser to store bøder
Restauranten blev først genåbnet, da man var sikker på, at der ikke var flere rotter indenfor.
Ikea i Aalborg er af Fødevarestyrelsen blevet tildelt to bøder, efter at butikkens restaurant tidligere på måneden blev lukket på grund af en rotte. Sagen er alvorlig, fordi man fra Fødevarestyrelsen mener, at personalet i Ikea burde have skredet ind længe inden, at Fødevarestyrelsen faktisk blev kontaktet.
Fødevarestyrelsen blev kontaktet 10. maj af Ikea og af et skadedyrsfirma. Det skete, da det var blevet klart, at der et sted i restaurantens bistroområde boede en rotte. 10. maj fik Ikea derfor mundtligt forbud mod at producere og markedsføre fødevarer.
11. maj var Fødevarestyrelsen så på kontrolbesøg i butikken. Her kunne man fremvise en død rotte, der var blevet indfanget og aflivet. Fødevarestyrelsens repræsentanter traf her beslutning om at lukke restauranten. Den blev genåbnet 14. maj, da et opfølgende besøg viste, at en række forhold var blevet bragt i orden igen.
Ikea har i forbindelse med sagen fået to bøder på henholdsvis 40.000 og 20.000 kroner for en række forseelser.
Ubuden gæst havde været der længe
Newsbreak.dk har været i skriftlig kontakt med Fødevarestyrelsen for at få uddybet sagens problemstillinger. Vi har også forsøgt at indhente kommentarerer og synspunkter fra Ikea. Det sidste har dog ikke været muligt.
Fødevarestyrelsen har i skikkelse af Fødevarechef Birgitte Horn uddybet, hvad der gør sagen alvorlig.
Da Fødevarestyrelsens repræsentanter dukkede op i Ikea i Aalborg 11. maj, blev det klart, at man i dagevis havde haft mistanke om, at der var et skadedyr løs i butikkens restaurationsområder.
Således havde personalet en uge før Fødevarestyrelsens konstateret, at der havde været et skadedyr på besøg i netop dette område.
– Personalet havde observeret løs isolering i kundeområdet i restauranten en uge før det første tilsyn, men det blev antaget, at der var tale om en mus, fortæller Birgitte Horn.
Rotter og mus er lige meget skadedyr
Problemet er her, at det i og for sig er ligegyldigt, om det er mus eller rotter, en virksomhed har besøg af. De skæres så at sige over én og samme kam af Fødevarestyrelsen.
– Når der konstateres tegn på skadedyr som mus og rotter, skal en fødevarevirksomhed altid reagere med det samme og straks få vished for, hvad der er galt. Skaden skal stoppes, og det skal sikres, at de fødevarer, der sælges eller er solgt ikke er til fare for nogen. Det er lige alvorligt, om der er tale om mus eller rotter, da tilstedeværelse af begge slags skadedyr kan give risiko for smitte med alvorlige sygedomme som weils syge og salmonellose til menneske, opyser Birgitte Horn.
Det fremgår af de kontrolrapporter, Fødevarestyrelsen har udsendt efter besøgene, at rotten havde opholdt sig under en disk i bistroområdet, og at den havde været i en anden del af restauranten også.
Nogen burde have vidst noget
Ifølge rapporten, der blev udsendt efter besøget 11. maj, var reaktionen fra Ikeas personale, at de ikke vidste, at rotten var der. Personalet gav udtryk for, at den efterfølgende skadedyrsbekæmpelse skulle finde rigtigt sted.
I den forbindelse blev personalet vejledt i, hvordan butikken blev sikret mod skadedyr. Man modtog instrukser i at bekæmpe skadedyr, i at destruere fødevarer og i at gøre rent efter det uønskede besøg samt meget andet.
Allerede ved besøget 14. maj blev forbuddet mod at producere og markedsføre fødevarer ophævet, hvilket taler for, at personalet reagerede korrekt, da først Fødevarestyrelsen blev inddraget.
Man skal reagere med det samme
Det forandrer dog ikke, at personalet skulle have reageret længe før 10. maj, da Fødevarestyrelsen blev kontaktet.
– Hvis der konstateres tegn på skadedyr, skal virksomheden straks foretage det nødvendige for at skaffe sig vished for, hvad der er tale om, netop på grund af risikoen for alvorlige konsekvenser for menneskers sundhed, hvis virksomheden ikke reagerer. Tegn på skadedyr kan for eksempel være fund af gnavemærker, madrester, der pludselig ligger mærkelige steder, der dukker isolering op, huller, selv meget små, der dukker op, små, sorte ”korn”, der enten ligger rundt omkring eller samlet enkelte steder, anden/ny lugt med mere, lyder det fra Birgitte Horn.
Begge de bøder, Ikea fik efter besøget 11. maj, virker også til at være udstedt, fordi der ikke blev reageret i rette tid. Bøden på 40000 kroner blev uddelt, fordi Ikea markedsførte farlige fødevarer (da man ikke vidste, om rotten havde været i nærheden af disse), og at rotten burde være blevet opdaget før, den faktisk blev det. Bøden på 20000 kroner blev uddelt, fordi Fødevarestyrelsen ikke blev kontaktet i det samme, det burde være blevet klart, at man havde fået en rotte som gæst i bistroen.
Den ene rapport kan du læse HER.