Rokkeborg udvider familien

Den Blå Planet har fået to nye beboere den 2. marts, da ørnerokken fik unger. Foto: Den Blå Planet/Presse
Offentliggjort Sidst opdateret

På Amager kan Rokkeborgen hilse på to nye familiemedlemmer. Den plettede ørnerokke har født to unger

Det er en helt særlig tid for Den Blå Planet i Kastrup i disse dage. Den plettede ørnerokke har nemlig fået to nye unger. Det er meget sjældent, at ørnerokker får unger i fangenskab.

– Dels er ørnerokken jo en meget stor fisk, så der er ikke så mange, der har plads til dem, og dels er det ikke særlig ofte, at de yngler i fangenskab. Vi har heller aldrig fået unger af dem før, siger kurator og afdelingsleder Lars Skou Olsen, der er meget glad for, at det nu er sket på Den Blå Planet.

– Ørnerokkerne er på den såkaldte IUCN Red List over truede dyrearter, så det er glædeligt, at vi på Den Blå Planet måske kan begynde at avle dem i fangenskab. Der er et internationalt avlssamarbejde for at få ørnerokkerne til at yngle i fangenskab, så man kan dele dem ud til de akvarier, der har plads til dem i stedet for at skulle tage dem fra naturen, når vi skal formidle om de her fantastiske dyr, siger Lars Skou Olsen.

Stor tvivl om graviditet

Hunnen, der har fået unger, kommer fra Burgos Zoo i Holland, som netop har haft succes med at får ørnerokkerne til at yngle. Faktisk har hunnen fået 16 unger i alt de seneste år. Hun var angiveligt gravid, da hun kom til Den Blå Planet.

– Vi troede faktisk ikke, hun var gravid mere. Vi tog billeder af hende, og det så ikke ud, som om hun var gravid, så det kom som noget af en overraskelse, siger Lars Skou Olsen, der også kommer med en forklaring på forsinkelsen:

– Vandet her er to grader lavere end i Holland, så det er nok det, der gør det i kombination med den stress, der har været ved transporten.

Ørnerokker kan forlænge graviditeten, fordi de er såkaldte ovoviviparere. Det betyder, at æggene holdes inde i kroppen, ind til temperaturen er optimal.

Med de to nye beboere i rokkeborgen er bestanden af ørnerokker nu oppe på syv – tre hanner, to hunner og to unger – men gæsterne på Den Blå Planet skal ikke forvente at komme til at se de små børneørnerokker lige med det samme. Indtil videre er de sat i en lille afskærmning for sig selv, så de kan vænne sig til omgivelserne, og omgivelserne – hammerhajer, hestemakreller og alle de andre dyr i Oceantanken – kan vænne sig til dem.

– Der går nok to-tre måneder, inden vi er klar til at sætte dem ud, siger Lars Skou Olsen.

Powered by Labrador CMS