Røde partier vil afskaffe karakter-bonusser
Står det til Enhedslisten og SF, skal det være slut med, at unge kan gange deres snit, hvis de starter på en videregående uddannelse kort efter, de har fået studenterhuen på.
Søger man ind på en videregående uddannelse inden for to år efter den adgangsgivende eksamen, må man gange sit gennemsnit med 1,08, og den belønning er ifølge Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører, Eva Flyvholm (Ø), »vanvittig« og underminerer hele logikken i optagesystemet.
»Det er på høje tid, at vi får ordningen afskaffet. Det er fuldstændigt urimeligt, at folk, som har fået en karakter på et fagligt grundlag, bagefter skal se den undermineret, fordi andre har mulighed for at starte tidligere. Systemet er virkelig ikke rimeligt,« siger Eva Flyvholm.
Udmeldingen kommer, efter Dansk Erhverv og rektorer fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet i fredagens Jyllands-Posten kritiserer bonusordningen for blandt andet at skævvride adgangskvotienterne og for ikke at belønne ansøgernes kernekompetencer.
SFs uddannelses- og forskningsordfører, Jacob Mark (SF), er enig i kritikken.
»Kvikstartsbonussen har været med til at gøre, at skalaen er sprængt, og det er forkert. Vi er uenige i hele tankegangen bag ordningen – at man skal hurtigere i gang. Vi mener, man skal have dygtige studerende og ikke hurtigere studerende,« fastslår Jacob Mark over for Berlingske Nyhedsbureau.
Skal få unge hurtigt i gang
Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) begrunder i Jyllands-Posten, at bonusordningen er med til at sikre, at unge påbegynder deres uddannelse hurtigt. Både SF og Enhedslisten mener dog, at der er brug for at undersøge, om ordningen i bund og grund sikrer netop dette.
»Vi er nødt til at undersøge, om den er hensigtsmæssig. Vi vil gerne gøre op med tankegangen om at presse folk til at tage en uddannelse hurtigere,« siger Jacob Mark fra SF.
Enhedslistens Eva Flyvholm bakker op:
»Det vigtigste er at sikre, at folk søger den uddannelse, der er den rigtige for dem. Det nytter ikke noget at presse folk igennem systemet.«
De to uddannelser, der sprænger skalaen i år, er International Business på Copenhagen Business School, der kræver et gennemsnit på 12,3, og Molekylær Biomedicin på Københavns Universitet, hvor adgangskravet lyder på 12,1.
1,08-reglen blev indført i 2009.