Ring nu og spar penge

Sid ikke med hænderne i skødet, hvis der er vedligehold af huset lige om hjørnet

Offentliggjort Sidst opdateret

Vintervejret sætter husets klimaskærm under pres og fremhæver de udfordrede punkter.

Og hvis blæst, frostgrader og nedbør skaber ravage de forkerte steder, vil det ofte kunne ses eller mærkes allertydeligst nu.

– Derfor er vinteren det oplagte tidspunkt at lave en vedligeholdelsesplan for, hvad der skal laves på huset i løbet af året, siger Henrik Bisp, der er tømrer, byggesagkyndig og fagekspert hos Videncentret Bolius.

Det kan være et sted på soklen, som er revnet eller har tendens til at fugte op.

Det kan også være træk, som I med tydelighed mærker, kommer ind alle de forkerte steder, tilføjer Morten Mathiasen, der er tømrer og rådgivende bygningsingeniør i virksomheden Morten Mathiasen Aps.

– Årstiden er perfekt til at notere skavankerne, fordi det er nu, vejret banker på. Så alt fra problemer med kulde til kondens, fugt, vandskader og ødelagte tagrender vil typisk vise sig nu, siger han.

Så notér, hvad der ikke fungerer.

Kig på vinduer og varme

Det kan også være, at I egentlig har fået skiftet vinduerne eller fikset centralvarmen, men alligevel fryser.

I så fald kan I få lavet en termografering, hvor et varmesøgende kamera afslører, hvor varmen fiser ud.

– På den måde får man kortlagt eventuelle kuldebroer og fundet “hullerne i osten”, som kan skyldes alt fra manglende hulmursisolering til et dårligt gulv eller utæt tag, siger Morten Mathiasen.

Skal taget skiftes?

* Mange huse opført mellem 1900 og 1930 har klassiske lertegl. Disse har typisk en levetid på cirka 100 år. De nærmer sig altså udløb.

* Mange 1960’er-huse har eternittag. Disse har typisk en anslået levetid på mellem 40 og 60 år. De nærmer sig altså også udløb.

* I 1980’erne og 1990’erne blev det populært at bruge betontagsten. Disse har en anslået levetid på cirka 40 år og kan altså også nærme sig udløb.

Kilder: byggesagkyndig Morten Mathiasen og oversigten levetider.dk, som valideres af eksperter fra Dansk Byggeri og Statens Byggeforskningsinstitut

Herefter kan I skelne mellem, hvad der er need to do og nice to do, og hvad I skal lave hvornår.

– Hvis det drejer sig om at male et slidt træværk, så kan man måske godt ordne det selv, men ikke nu, fordi det er så koldt og fugtigt. Så få skrevet i kalenderen, hvornår I vil gøre det, foreslår Henrik Bisp.

Det vil også give jer et gavnligt forspring senere på året.

Hvis der skal tømrer, håndværker, murer eller øvrig fagmand på, når det bliver varmere, skal I nemlig ringe nu.

– Gennem længere tid har der virkelig været rift om håndværkerne, og det kommer bag på mange. Der kan sagtens gå flere måneder, før de kan få dig i kalenderen. Så ring hurtigst muligt, råder Henrik Bisp.

I værste fald får skavanken tid til at udvikle sig til en reel skade på huset. I bedste fald må du se langt efter den træterrasse, du havde drømt om at få bygget til sommer.

Uanset hvad er det surt, hvis du først ringer i august, hvor du havde tiltænkt, at arbejdet skulle gå i gang.

– Det er desværre en klassisk fejl, som kun bliver mere aktuel under corona, hvor der er rift om håndværkerne, fordi folk er mere hjemme og sætter flere projekter i gang, siger Morten Mathiasen.

Powered by Labrador CMS