Rikke og Emma flygtet fra Bali-vulkan: Også bamserne fik masker på

Rikke Cordt Rasmussen opfordrer dog til ikke at male fanden på væggen.

Offentliggjort Sidst opdateret

– Myndighederne har netop opgraderet evakueringszonen til 10 kilometer, siger Rikke Cordt Rasmussen mandag formiddag til Newsbreak.dk – klokken 16 lokal tid.

Baggrunden for ordene er er vulkanen Mount Agung, der både tirsdag og lørdag er gået i udbrud på øen Bali i indonesien.

Rikke Cordt Rasmussen og hendes mand ejer et resort ikke langt fra vulkanen.

– Det ligger 12 kilometer fra krateret, men faktisk går vulkanen helt ned til resortet, siger hun.

Manden blev tilbage

Da evakueringszonen nåede op på 7,5 kilometer, valgte Rikke Cordt Rasmussen at pakke kufferterne og datteren Emma på fire år og køre fra resortet.

– Vi har heldigvis et hus i Sanur, der ligger 70 kilometer fra resortet. Her går Emma i børnehave tre gange om ugen, så det er ikke så slemt for hende – hun er bare flyttet til sit andet hjem, siger Rikke Cordt Rasmussen og hentyder til de, der bliver nødt til at opholde i evakueringslejre på grund af vulkanen.

Tilbage på resortet – Kubu Indah Dive & Spa Resort – er Rikkes mand Ulrik, der er i gang med en planlagt renovering af taget, hvilket også betyder, der ingen gæster er på nuværende tidspunkt.

– Men udvider de evakueringszonen, kommer han ned til os, siger Rikke Cordt Rasmussen.

Flere udbrud

I september var den også gal, her blev samme del af øen også evakueret.

– Det varede i 38 dage, siger Rikke Cordt Rasmussen, der også kan fortælle, at det dog kun blev til såkaldt ‘kolde udbrud’ fra Agung, hvilket var heldig, da der på det tidspunkt var meget tørt i området.

– Der frygtede vi da et lavaudbrud og store skovbrande. Det kunne have gjort, vi ikke ville have noget resort. Men nu har det heldigvis i mellemtiden regnet rigtig meget, siger Rikke Cordt Rasmussen.

Det meste af personalet er på Rikke og Ulriks resort er sendt på ferie til 10. december på grund af renoveringen – alligevel er de to ejere, der har haft resortet i syv år, i løbende kontakt med dem.

Berørt datter

På trods af, datteren Emma ‘kun’ er blevet evakueret til sit andet hjem, kan Rikke Cordt Rasmussen godt mærke en forandring.

Datteren Emma gav også nogle af bamserne masker på under evakueringen. Foto: Privat/Rikke Cordt Rasmussen.
Datteren Emma gav også nogle af bamserne masker på under evakueringen. Foto: Privat/Rikke Cordt Rasmussen.

– Børn har jo deres egen måde at tackle tingene på, men hun tager det cool. Hun gav alle bamserne masker på i bilen, siger Rikke Cordt Rasmussen, der dog også fortæller, at hun tydeligt har kunnet mærke på datteren, der var noget, der ‘skulle snakkes om’.

Rikke Cordt Rasmussen mener dog, at man ikke skal male fanden på væggen.

Mount Agung. (Foto: JOHANNES CHRISTO/Scanpix 2017)
Mount Agung. (Foto: JOHANNES CHRISTO/Scanpix 2017)

– Bali er en stor ø. På resten af den går livet sin vante gang, om end, man nogle steder skal bære masker, siger hun, samtidig med, hun godt er klar over alvoren for den berørte lokalbefolkning.

– Men når man står på vores resort og kigger ud over havet, opdager man slet ingenting. Der er først, når man vender sig om mod vulkanen og askeskyen, men lægger mærke til det. Vinden blæser asken væk, siger Rikke Cordt Rasmussen.

Danskere påvirket

Myndighederne har lukket øens lufthavn, og det har fået danske rejseselskaber til at finde deres nødplaner frem.

– Jeg ved, at der ligger en plan i skuffen hos vores samarbejdspartner, der står for transport derovre, siger administrerende direktør Peder Hornshøj fra Bravo Tours til Ritzau.

– Så bliver det med skib derfra til en af de andre øer.

Meget aske fra vulkanen

Vulkanen er ikke gået i udbrud, og der er intet, der gør øen farlig at befinde sig på for nuværende. Men fra vulkanen står en større askesky, der har lukket lufthavnen på øen samt fået myndighederne til at evakuere 100.000 indbyggere.

Endnu er det ikke aktuelt at evakuere nogle af gæsterne, men Bravo Tours har ifølge Peder Hornshøj styr på, hvor deres 14 gæster befinder sig, samt hvordan de kan komme med et skib til en anden ø med en lufthavn, hvis det bliver nødvendigt.

Apollos danske gæster på øen har ingen hjemrejseplaner før næste uge. Ligeså flyver Apollo ikke nye danskere derned før næste uge.

‘Slå koldt vand i blodet’

Kommunikationschef Glenn Bisgaard oplyser, at man derfor for nu slår koldt vand i blodet. Det skyldes blandt andet, at Apollos danske gæster befinder sig 70 kilometer fra vulkanen.

Til gengæld har rejseselskabet nordiske partnere, som fragter gæster hjem i disse dage. Her vil Apollo holde et vågent øje med, hvordan det forløber.

Rejseselskabet Tui oplyser, at de mandag morgen er i gang med at undersøge, hvordan deres gæster kan transporteres væk uden at bruge lufthavnen.

Selskabets tre gæster rejser hjem torsdag, mens de næste først skal derned 23. december, oplyser selskabets pressecenter.

Alle tre rejseselskaber oplyser, at de følget situationen tæt.

Powered by Labrador CMS