Retssag: Mor forgiftede søns blod med urin

En 24-årig mor anklages for at have tilført inficeret urin i sin søns blodbaner. Retssagen er torsdag begyndt.

Offentliggjort Sidst opdateret

En 24-årig mor sidder torsdag anklaget for medicinsk mishandling af sin lille søn i Retten i Odense.

Moren opfylder kriterierne for syndromet Münchhausen by proxy, der også kaldes Münchausen-syndrom.

(Bliv klogere på Münchausen by proxy nederst i artiklen. Her kan du også læse et uddrag fra dagen i retten). 

Medicinsk mishandling

Det fortæller anklager Maria Blomsterberg, der i retten præsenterer sagen. Münchhausen by proxy beskriver en lidelse, hvor en omsorgsperson påfører et barn symptomer eller skader.

– Det er typisk – men ikke altid – med barn som offer og typisk med mor som krænker, siger anklageren.

Moren anklages for gennem cirka et år fra juni 2018 indtil hendes anholdelse 3. juni sidste år at have bildt læger ind, at hendes søn, der var et-to år gammel led af både krampeanfald og urinvejsinfektioner.

– Det drejer sig om det, man i anklagemyndigheden kan give den overskrift, der hedder medicinsk børnemishandling, siger anklageren.

De opdigtede sygdomme betød ifølge anklagemyndigheden, at drengen blev udsat for behandlinger og indlæggelser, som han ikke skulle have været igennem.

Sønnen blev på baggrund af morens forklaringer om krampeanfald flere gange indlagt og behandlet med medicin, som blandt andet menes at have forsinket hans udvikling.

Tilførte urin i blodbaner

Dertil kommer, at den unge kvinde angiveligt gjorde en ekstra indsats for selv at gøre skade på sit barn.

Af anklageskriftet i sagen fremgår det, at hun ved to lejligheder i maj 2019 – da hendes søn var indlagt – tilførte inficeret urin til hans blodbaner.

Det skete via et drop, som læger på Aarhus Universitetshospital havde lagt.

Som konsekvens fik drengen blodforgiftning og septisk chok, som er en livstruende tilstand. Ved septisk chok kan hjertet ikke levere tilstrækkelige mængder iltet blod til kroppens organer.

Kvindens forsvarer, Annette Petersen, fortæller, at kvinden delvist erkender anklagerne. Hun erkender blandt andet at have tilført inficeret urin i drengens blodbaner – men kun én gang og ikke to gange.

Retssagen

Det var ikke rigtigt, når en ung mor flere gange fortalte læger, at hendes dengang et- og toårige søn havde krampeanfald.

Det erkender den nu 24-årige mor i Retten i Odense. Her bliver hun afhørt i sagen, hvor hun har siddet varetægtsfængslet i et år.

Moren er desuden tiltalt for i maj 2019 have tilført inficeret urin til sønnens blodbaner, hvilket gav drengen septisk chok – en livstruende tilstand.

Men det hele begyndte med et krampeanfald 1. juni 2018, som var ægte nok, fortæller den unge kvinde.

– Han havde lidt feber, og så begyndte han at have rystelser i arme og ben, siger moren.

Anklagemyndigheden mener dog, at dette tilfælde også var opdigtet. Ved krampeanfaldet blev en ambulance tilkaldt, og personalet konstaterede ifølge anklageren, at drengens temperatur var 37 grader.

Ifølge anklageren har moren mindst 15 gange fra den dag og frem til maj 2019 oplyst, at sønnen havde haft behandlingskrævende krampeanfald, selv om det ikke var sandt.

– Er det kun det første, der efter din opfattelse er reelt, og herefter bliver de opdigtet?, spørger anklager Maria Blomsterberg.

– Ja, svarer kvinden, der i retten giver korte svar på spørgsmålene.

Anklageren vil vide, om kvinden på noget tidspunkt tænker, at hun skal fortælle lægerne, at drengens symptomer er noget, hun har fundet på.

– Ja, det tænker jeg på nogle gange, siger hun.

– Jeg tænker, at jeg ikke turde sige det, svarer hun videre.

Moren svarer også bekræftende, da anklageren spørger, om historierne bliver flere og alvorligere.

Drengen fik udskrevet medicin til at forebygge krampeanfaldene. Det medførte ifølge anklageskriftet blandt andet øget træthed, søvn og påvirket appetit.

Moren fortæller, at hun dog kun gav drengen cirka halvdelen af den medicin, som lægerne ordinerede. Andre – hendes kæreste og en dagplejemor – gav også medicinen, fordi de blev bedt om det.

Ifølge en mentalundersøgelse af kvinden opfylder hun kriterierne for syndromet Münchhausen by proxy. Det er en lidelse, hvor en omsorgsperson påfører et barn symptomer eller skader.

Anklager Maria Blomsterberg vil også vide, om moren tænkte på, hvad det gjorde ved drengen, at han fik medicin, som han ikke behøvede?

– Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke rigtigt, at jeg har tænkt over det, siger hun.

Hvad er Münchhausen by proxy?

En 24-årig kvinde er tiltalt for at have opdigtet krampeanfald hos sin søn. Hun skal også have indgivet inficeret urin i barnets blodbaner via et drop, som læger havde anlagt.

Moren opfylder ifølge anklagemyndigheden kriterierne for Münchhausen by proxy.

Det er en lidelse, hvor en omsorgsperson – typisk en mor – påfører et barn symptomer eller skader.

Det er en variant af Münchhausens syndrom, som du kan læse om her.

* Münchhausens syndrom er opkaldt efter den tyske Baron von Münchhausen, der i 1700-tallet fandt på vilde røverhistorier om sine bedrifter.

* Lægerne bruger betegnelsen om en person, der simulerer eller selv skaber symptomer for at komme i kontakt med sundhedsvæsenet.

* Hvis man skader andre end sig selv, kaldes det Münchhausen by proxy (Münchhausen per stedfortræder, red.).

* Det kan eksempelvis være et barn, der påføres symptomer eller skader.

* Münchhausen by proxy regnes for at være en personlighedsforstyrrelse, der kan bunde i udøverens behov for opmærksomhed og anerkendelse.

* Der ses en overrepræsentation af kvinder, navnlig kvinder uddannet inden for sundhedssektoren.

* Münchhausen by proxy kaldes også medicinsk børnemishandling.

* En britisk undersøgelse anslår, at to ud af 100.000 børn udsættes for medicinsk børnemishandling.

* Det er sjældent, at lægerne stiller diagnosen. I nyere tid er der særligt to sager, der forbindes med lidelsen:

* I 1990 blev en 30-årig mor ved Retten i Kolding dømt for grov vold mod sine to sønner. En videooptagelse viste, at hun under et ophold på Kolding Sygehus trak en plastikpose over den ene søns hoved. Barnet overlevede. Hans storebror var et år tidligere død som følge af kvælningsanfald fremkaldt af moren.

Kilder: Ritzau, Kristeligt Dagblad, Sundhed.dk.

Powered by Labrador CMS