Restaurant-ejere kæmper for at kunne åbne
Det er en god, men ikke helt problemfri nyhed, restauranterne fik fredag mogen
Se flere fotos i billedgalleriet herover
Det er et både overrasket, glad og lettere forbløffet værtspar, Newsbreak.dk møder på morgenen for nyheden om, at de alligevel godt må åbne deres restaurant for indendørs servering allerede næste uge.
– Selvfølgelig er vi glade for, at vi må åbne igen. Men der er ikke lang tid til på onsdag, og det her kræver meget planlægning og total ændring af vores planer. Vi kunne godt have brugt to ugers varsel, forklarer Tina og Søren Møller, der er indehavere af restaurant COZY i Fredericia.
De har indtil denne morgen arbejdet hen imod genåbning på den oprindelige dato, 6. maj, og ville ikke åbne kun for udendørs gæster 21. april. Nu bliver der travlt med at få mad og drikke på hylderne og få gjort restauranten klar.
– Der er forskel på at bruge restauranten som lager og udlevering for takeaway og have den klar til spisende gæster. Der skal en hovedrengøring til i en fart. Så skal vi have ændret vagtplaner og indkaldt personale. Har vores leverandør overhovedet råvarer nok på lager, når vi nu alle bestiller igen? Vores faste dag for levering af drikkevarer er onsdag. Så vi kan risikere, at vi ikke har øl i hanerne, når vi åbner på onsdag, forklarer Tina Møller.
Vil ikke virke som brokrøve
Restaurant COZY har store udendørs arealer, som står tomme, men nu skal fyldes op med møbler. Også dette er et tidskrævende arbejde.
– Det er et helt tilfælde, at vi fik olieret gulvplankerne i sidste uge. Vi ved, at der går en hel arbejdsdag med blot at få transporteret havemøblerne hertil. Så skal de gøres rene og tørres af. Vi vil nødig fremstå som brokkerøve. Men det er lidt vildt, at man så pludseligt kan vedtage sådan noget her, når vi for relativt kort tid siden fik nogle andre datoer, siger værtsparret.
Men hvad måske værre end kampen mod uret for at blive klar til onsdag er, at ejerne stadig har en række tvivl om retningslinjerne. Både om coronapas og forsamlingsforbuddet.
– Må der max være 10 gæster i alt i restauranten eller 10 per selskab, spørger Søren Møller.
– Det fremgår ikke tydeligt af myndighederne retningslinjerne endnu. Hvis det er 10 i alt, åbner vi ikke. Så kan det ikke betale sig for os, tilføjer Tina Møller.
“Går ud fra det bliver som før”
Søren Møller ringer til “myndighedernes fælles coronahotline” under interviewet med Newsbreak.dk. Da han kommer igennem, forklarer medarbejderen:
– Jeg går ud fra, at det bliver som før nedlukningen. Nu er der ikke kommet noget på skrift endnu, fordi de vedtog det i nat. Men to forskellige selskaber er ikke forsamlet. Det er to forskellige begivenheder. Så jeg vil tro, at det bliver på samme måde, forklarer medarbejderen fra hotlinen.
Søren Møller lægger på:
– Det er jo en formodning. Det kan vi jo ikke åbne ud fra. Vi er nødt til at være 100 procent sikre, siger han.
Kan nægte de at vise de sidste fire cifre
En anden ting, som COZY-ejerne er meget i tvivl om, er kravet om coronapas. De har ingen problemer med at bede om at få dem vist.
– Det ved gæsterne jo godt, jeg har også selv lige vist det hos frisøren, siger Tina Møller.
Men især Søren Møller er overbevist om, at han bryder GDPR-lovgivningen, hvis han tvinger gæster til at vise deres coronapas, da hele personnummeret står på “passet”.
– Hvad nu hvis folk ikke vil vise de sidste fire cifre af deres cpr-nummer? Det er de i deres fulde ret til at nægte. Og det er jo coronapasset, ikke sundheds.dk-appen, der skal fremvises. Så kravet for at kunne spise indendørs er, at vi skal kræve at noget, vi faktisk ikke må se, lyder det fra en undrende Søren Møller.
Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel