Rektor til Cheminova-ejere: Sidste chance for at rydde op
Cheminova er solgt for næsten 8,3 milliarder. Men forslag om at bruge penge på at rydde op ser ud til at falde
8,3 milliarder kroner. Så mange penge har aktionærerne fået for kemikaliefabrikanten Cheminova, der tidligere på året er blevet solgt til amerikanske FMC.
Men hvis nogle af de mange penge skal bruges til at rydde op efter den giftforurening, som selskabet har været med til at forårsage på Harboøre Tange, er det sidste udkald.
Sådan lyder budskabet fra rektoren for Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen. Han er bestyrelsesformand for den forskningsfond, der ejer knap 40 procent af selskabet bag Cheminova.
– Vi ønsker at bidrage til oprydningen af forureningen ved Høfde 42. Den mulighed har nu åbnet sig, siger han til Ritzau.
Men netop som muligheden har åbnet sig, er den også ved at lukke sig igen.
Aarhus Universitets Forskningsfond har forud for torsdagens generalforsamling foreslået, at 1,5 procent af den samlede fortjeneste ved salget af Cheminova, 125 millioner kroner, sættes ind i en fond, der skal betale for oprydningen.
Men det står efterhånden klart, at forslaget næppe får opbakning fra de 90 procent af stemmerne, der er påkrævet. Pensionskæmpen ATP, der er næststørste aktionær i selskabet, afviser nemlig at støtte forslaget.
ATP’s begrundelse for ikke at støtte forslaget er, at det vil være i strid med ATP-loven, der fastslår, at pengetankens midler skal anbringes på en for medlemmerne tjenlig måde.
På torsdag samles Cheminova-ejerne til generalforsamling i Aarhus, og her vil det stå klart, om forslaget fra forskningsfonden bliver vedtaget.
Forskningsfonden har ikke selv mulighed for at donere penge til oprydningen, hvis først den har modtaget pengene, forklarer dens formand. Det vil være i strid med fondens uddelingsformål, som ikke kan ændres.
Efter Brian Bech Nielsens vurdering er det formentlig sidste chance, hvis Cheminova nogensinde skal komme til at betale en del af regningen for oprydningen af Høfde 42.
– Det er den løsning vi har kunnet se. Derfor håber vi, at aktionærerne vil tænke grundigt over sagen, siger han.
/ritzau/