Rekordmange virksomheder bryder denne lov
Knap 32 procent flere arbejdsgivere er i perioden 2014-2018 dømt for at ansætte ulovlig arbejdskraft. Det viser tal fra Rigspolitiet.
Fra byggepladser på Lolland til restauranter i det københavnske byliv bliver et stigende antal arbejdsgivere dømt for at hyre illegal arbejdskraft.
Det viser tal fra Rigspolitiet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.
På landsplan er antallet af private virksomheder og arbejdsgivere, der har fået en dom for at hyre papirløse migranter som arbejdskraft, steget med 32 procent fra 2014 til 2018.
Det svarer til en stigning på knap 100 flere dømte arbejdsgivere i den femårige periode.
Trine Lund Thomsen er migrationsforsker ved Aalborg Universitet. Hun vurderer, at et skærpet fokus fra myndighederne er en af årsagerne til, at flere arbejdsgivere bliver dømt for at hyre illegal arbejdskraft.
– Som illegalt arbejde er taget til, og der er kommet et større fokus på det blandt andet gennem en indsats fra 3F, er det smittet af på politiets indsats, siger hun.
De seneste fem år er i alt 1.542 arbejdsgivere blevet dømt for at beskæftige illegale arbejdere.
Ifølge Trine Lund Thomsen hyrer virksomheder ulovlig arbejdskraft, fordi der er økonomiske fordele at hente.
Det giver mening økonomisk
– Virksomhederne kan se fordelene i at få billigere arbejdskraft for at skabe en bedre økonomi i deres virksomhed, siger Trine Lund Thomsen.
Det er ikke muligt direkte at opgøre antallet af illegale arbejdere. Men Rockwool Fonden har i en undersøgelse fra 2016 vurderet antallet af illegale i Danmark til cirka 22.000. Deres skøn indeholder dog både illegale arbejdere og personer, der opholder sig ulovligt i landet.
Hos 3F BJMF, der er bosat i Valby, er man dog ikke i tvivl om, hvilken vej udviklingen går.
Papirløse håndværkere er langt fra et sjældent syn, når de i afdelingen rykker ud på kontrolbesøg hos virksomheder.
– Vi oplever, at flere danske virksomheder forsøger at omgå den danske lovgivning ved at hive ekstremt billig arbejdskraft ind fra ikke-europæiske lande, fortæller Carsten Bansholm Hansen, der er formand for byggegruppen i BJMF.
Fagbladet 3F har forsøgt at indhente en kommentar fra Dansk Byggeri, men de har ikke ønsket at kommentere tallene.