Rekord-varme: Nu er det farligt

Det er varmt nu. Rigtigt varmt. Derfor er mange danskere pludseligt udsatte. I galleriet kan du se hvem.

Offentliggjort Sidst opdateret

Tirsdag var der op til 30 grader i Danmark. Onsdag er man nu der, hvor der bliver direkte advaret mod varmen.

Det sker, efter DMI har målt 31,1 grader i København.

Klokken 12 blev der konstateret direkte varmebølge i Syd- og Sønderjylland, Fyn og to sjællandske regioner.

En varmebølge er, når der måles 25 grader over tre dage. Ved en hedebølge skal termometret over 28 grader.

I den varme er flere befolkningsgrupper i en risikozone. Og der er mange.

(Dem har Sundhedstyrelsen samlet – og dem kan du se i galleriet over artiklen. Her kan du også se, hvordan du undgår at blive syg af varmen).

Sommeren er kommet til Danmark, og de kommende dage ser ud til at blive rigtig varme. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man kan gøre for at forhindre, at det varme vejr resulterer i hedeslag.

– Hedeslag kan komme langsomt, og for nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, når man opholder sig i varmen, siger læge og centerchef Henrik Stig Jørgensen fra Sundhedsstyrelsen.

Symptomerne

Får en person hedeslag opstår der en række symptomer. De behøver dog ikke alle være til stedet på samme tid.

– Personen, der er ramt, kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan for eksempel fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper, siger Henrik Stig Jørgensen.

Artiklen fortsætter under videoen

Bliver man ramt af hedeslag kan huden blive rød, varm og tør, hvilket er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion. Derudover kan man have hurtig og kraftig puls eller nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på væske- eller saltmangel.

Førstehjælp ved hedeslag

Sundhedsstyrelsen kommer også med en række råd til, hvordan du skal reagere, hvis du har mistanke om, at en person har fået hedeslag.

Først skal du tilkalde en ambulance. Imens du venter på den, tag tøjet af personen og få ham/hende skygge – og gerne i kølige omgivelser. Er det muligt, giv noget at drikke.

Få personen ned at ligge og hæv benene. Ved alvorlige tilfælde kan det være en fordel at afkøle personen yderligere. Det kan være med et vådt og koldt lagen eller i et badekar.

Mynighedernes officielle hedebølge- og tørkeråd

Herunder kan du blandt andet finde oplysninger og svar på spørgsmål om afbrændingsforbud, badevandskvalitet og forebyggelse af dehydrering:

  • Oversigt over afbrændingsforbud i de danske kommuner: www.brs.dk (Beredskabsstyrelsen)
  • Gode råd til at undgå hedeslag og dehydrering: www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen)
  • Varme- og tørkesituationen udenfor Danmarks grænser: www.um.dk, eller på appen ”Rejseklar” samt på Facebooksiden ’Udenrigsministeriets borgerservice’.
  • Udvilkling i det danske vejr – lokalt og på landsplan: www.dmi.dk (DMI). På www.meteoalarm.eu kan man se, om der er risiko for naturbrande i andre lande.
  • Informationer om badevandskvalitet: www.mst.dk (Miljøstyrelsen) – spørgsmål vedrørende drikkevand bedes rettet til det lokale vandselskab, evt. kommunen.
  • Råd til og regler for at undgå brand på naturoplevelser: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/pas-paa-ilden-i-naturen/ . (Naturstyrelsen)

Giv gerne personen salt: Cirka en teskefuld groft salt per liter vand.

Powered by Labrador CMS