Rekord: Så mange tages for doping i fitnesscentre

Foto: Gabi Moisa/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Dopingkontrollen går nu målrettet efter muskelbundter, skriver metroxpress.

Sidste år blev 152 testet positive for doping i landets fitnesscentre – et tal, som aldrig har været højere. I 2012 og 2013 endte henholdsvis 104 og 101 danske motionister med en positiv dopingprøve.

Nøjagtig 43 procent af de 343 testede i fitnesscentre blev sidste år taget med doping i blodet eller nægtede at stille op, da dopingkontrollen spurgte, viser de årlige tal fra Anti Doping Danmark.

»Vi kan konstatere, at vores målrettede indsats har resulteret i det højeste antal sager til dato,« siger Christina Friis Johansen, konstitueret direktør i Anti Doping Danmark, til metroxpress.

Testet positive for anabole steroider

De er begyndt at gå direkte efter personer, som de mistænker for at tage doping. Næsten alle positive prøver viste anabole steroider.

»Vi er begyndt at samarbejde tættere med branchen og er i dialog med de enkelte centre om, hvor og hvornår vi skal komme – dopingbrugere rykker ofte fra center til center, så behovet flytter sig hele tiden,« siger hun.

650.000 har frivilligt sagt ja til at blive testet

650.000 danskere træner i motionscentre, der frivilligt har sagt ja til dopingkontrol, oplyser Dansk Fitness & Helse Organisation. Bliver du testet positiv, kan du ikke træne i to år.

»Vores budskab er helt klart: Personer, som doper sig, er ikke velkomne i vores fitness-centre. Der er en række centre, der har valgt at stå udenfor – og hvor der altså ikke foregår dopingkontrol,« siger direktør Morten Brustad.

Også Skat satte sidste år rekord i fangst af doping. De tog ifølge deres netop udgivne årsstatistik 46.357 piller og ampuller med doping i 2014 mod 34.664 året før.

Mange træner i centre der ikke foretager dopingkontrol

Mere end 150.000 danskere træner ifølge fitnessbranchen i dag i centre, hvor der ikke foregår dopingkontrol, fordi kontrollen er frivillig for centrene, der selv skal betale 6.000 kroner for to årlige besøg fra dopingkontrollen.

Ifølge formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, bør det være lovpligtigt for centre at lave dopingkontrol.

»Jeg mener ikke, dopingbrugere skal have lov til at kunne gemme sig på centre uden kontrol. Doping er et stort problem, der kan give mænd varige skader. Jeg har selv haft en fætter, der har fået en blodprop på grund af flere års doping,« siger retsordføreren.

I dag skal centre sætte et klistermærke i døren om de foretager dopingkontrol. Men om de centre, der ikke har kontrol, skilter med det, som loven kræver, vil hun nu bede om en redegørelse for hos justitsministeren.

Ifølge brancheforeningen for de fleste fitnesscentre, afskrækker prisen nogle centre.

»Hvis man vil have en landsdækkende indsats i samtlige private fitnesscentre i Danmark, så skal politikerne tage ansvar og gøre det muligt, at samtlige af dopingkontrollens aktiviteter er finansieret via tipsmidlerne,« siger direktør Morten Brustad.

Powered by Labrador CMS