Rejsende kriminelle står ofte bag bedrageri
Afluring af pinkoder og tyveri af dankort er blevet et hit for østeuropæiske kriminelle, advarer politiet.
Omrejsende kriminelle grupper har med stor styrke kastet sig over en ny specialitet – nemlig afluring af pinkoder og efterfølgende tyveri af dankortet.
Fænomenet er vokset eksplosivt. Sidste år var der 11 sager med databedrageri med stjålne dankort, men i år er tallet oppe på 676.
Det oplyser politiinspektør Michael Ask, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC) i Rigspolitiet.
– De er enormt dygtige og enormt hurtige, siger politiinspektøren om de østeuropæiske grupper.
– Det er typisk ældre og kvinder, det går ud over, konstaterer Michael Ask.
På internationalt politisprog kalder man metoden “shoulder surfing”, fordi gerningsmændene kigger over skulderen på ofrene og derefter slår til.
Grupperne består af menige, der udfører trickene, mens andre såkaldte teamledere styrer de kriminelle aktiviteter. De er særdeles mobile:
– Den ene dag er de i København, den næste er de i Jylland, og så tager de måske til Sverige, fortæller politiinspektøren.
Selv om hver enkelt sag måske ikke umiddelbart ser alvorlig ud, er der alligevel tale om noget, som kan defineres som organiseret kriminalitet, mener Michael Ask.
For nylig har NEC advaret samtlige politikredse om tendensen.
Næsten alle tilfælde af databedrageri med stjålne dankort er udført af omrejsende kriminelle grupper fra især Østeuropa, vurderer politiet.
Nogle af medlemmerne har tidligere begået indbrud, men det er politiets erfaring, at de er hurtige til at skifte kriminalitetstype.
De omrejsende grupper arbejder ofte meget intenst. Det gælder for eksempel de fire unge rumænske mænd, der søndag blev varetægtsfængslet i København.
En beboer i en kolonihave i Ryparken havde slået alarm, og derefter blev de fire anholdt og sigtet for en stribe indbrud.
I den seneste tid er der begået cirka 150 indbrud i kolonihaver i København, og sagerne ligner hinanden.
Nu vil politiet undersøge, om de fire kan knyttes til de mange øvrige sager, oplyser Brian Belling fra Københavns Politi.
– Der er tale om samme modus, siger han.
/ritzau/