Rejs i fodsporene af Abba, Beatles og Stones

På lørdag åbner Danmarks nye rockmuseum i Roskilde. Uden for landets grænser er der mange muligheder for at rejse i musikikonernes fodspor.

Offentliggjort Sidst opdateret

De fleste forbinder The Beatles med den engelske havneby Liverpool.

Men længe før John, Paul, George og Ringo fik pigehjerter til at banke verden over, boede “The FAB Four” i Hamburg, hvor de tjente til dagen og vejen på barer og knejper i bydelen St. Pauli.

Historien om det nordtyske arnested for verdenshistoriens største band kan opleves på nærmeste hold. Det kræver kun et besøg på: hempels-musictour.com.

Her kan du med få museklik booke en guidet tur gennem Beatles’ relativt ukendte tyske ungdomsår fra 1960-1962, inden de vente hjem til England og blev verdensstjerner, fortæller musikjournalist til Ritzau Fokus.

– Det er musikhistoriens vingesus. The Beatles kunne ikke få job i hjemlandet, så de måtte til Hamburg for at støbe fundamentet til karrieren. Så her kan man altså opleve de steder, hvor de spillede deres første koncerter. Man kan se, hvor John Lennon boede. Faktisk ved jeg, at selveste Bob Dylan var hoppet på turen for nogle år siden – iført solbriller og hættetrøje. Han stod så af, da han blev genkendt, siger Mikkel Falk Møller.

Musikhistoriske oplevelser som Beatles-touren i Hamburg er vokset i popularitet.

Museer og specialudstillinger om musikgenrer, rock- og popikoner er skudt op som paddehatte, og publikum vælter ind gennem tælleapparaterne.

– Rocken har fået en alder, hvor den er blevet museumsegnet. Og historien om rocken er bred – der er store ikoner, der er mode, der er kulturelle strømninger, store følelser. Det er et univers, som besidder en stærk fascinationskraft, som er interessant for flere generationer, siger Mikkel Falk Møller, der også arbejder for Danmarks nye rockmuseum, “Ragnarock”, der åbner i Roskilde på lørdag.

Et eksempel på et musikalsk fyrtårn, der har været en magnet for rockturisme, er David Bowie, der døde i januar.

Den retrospektive udstilling om hans karriere, “David Bowie Is”, er blevet set af hundredtusinder på museer over hele verden, senest i Groningen i Holland.

I begyndelsen af april slog Saatchi Gallery i London dørene op for “Exhibitionism”, der handler om Rolling Stones. Alverdens musikskribenter er faldet på halen i næsegrus beundring over den museale rejse gennem rullestenenes mere end 50 år lange karriere.

I Sveriges hovedstad Stockholm kan du smække lidt “Money, Money, Money” på disken og gå pop-amok på “Abba – The Museum”.

Er du mere til singer-songwriteren Neil Young, så må du en tur til Canada, hvor byen Omemee har lavet et museum dedikeret til deres berømte bysbarn.

I Berlin kan du besøge de berømte Hansa-studier, hvor blandt andre U2, Depeche Mode og David Bowie har indspillet store mesterværker.

Der er Jimi Hendrix-museum i London. Grunge og rock i Seattle. Motown i Detroit. Og selvfølgelig – også – en masse Beatles i Liverpool.

Mulighederne er allerede mange, og der kommer flere i fremtiden, spår Mikkel Falk Møller.

– Der er et Bob Dylan-arkiv på vej i Oklahoma. Og i sidste uge døde Prince. Mon ikke også, at der kommer et museum for ham på et tidspunkt? For slet ikke at tale om Michael Jackson, siger han.

At rockturismen er populær kommer ikke bag på Anna Porse Nielsen, som er direktør i Manto A/S og ekspert i oplevelsesøkonomi.

For den er en glimrende “identitetsmarkør”, som hun siger.

– Efter finanskrisen er det ikke længere nok at kradse i overfladen. Rejsen skal give mere mening, og der skal være en større dybde. Vi er blevet mere nørdede, og vi søger svar: Hvem er jeg som menneske? Samtidig lever vi en æra, hvor sociale medier betyder enormt meget. Og her er en tur til Hamburg for at se nærmere på Beatles en betydeligt mere interessant fortælling end billeder fra en tomhjernet forlystelsespark.

Fakta: Rejs efter rockmusikken:

– Beatles i Hamburg: www.hempels-musictour.com

– Beatles i Liverpool: www.visitliverpool.com/things-to-do/the-beatles-story-p8393 samt www.nationaltrust.org.uk/beatles-childhood-homes

– Rockhistorie i Berlin: www.musictours-berlin.com/hansa-studio-tour

– Rolling Stones i London: www.saatchigallery.com/current/rolling_stones.php

– Seattle Rockmuseum: www.empmuseum.org

– Motown: www.motownmuseum.org

– Neil Young i Canada: www.youngtownmuseum.com

– Rock i Norge: www.rockheim.no

– Abba museum: www.abbathemuseum.com

– Danmarks rockhistorie: www.museumragnarock.dk

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS