Regionsformand: Forbyd rygning på alle sygehuse

Det skal være helt forbudt at ryge på hospitalernes matrikel, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, vil have, at både patienter og pårørende kvitter smøgerne, når de befinder sig på hospitalernes matrikel. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal være slut med at kunne ryge på landets sygehuse. Hvis folk vil have en cigaret eller en pibetobak, må de gå helt væk fra sygehusets matrikel.

Sådan lyder det kontante budskab fra sygehusejernes egen førstemand, Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

– Hvis vi skal have en forbedret sundhedstilstand, skal det være mere besværligt at ryge, og det skal være dyrt, siger han.

Normalt er det som udgangspunkt ikke tilladt at ryge på landets sygehuse. Hverken inde eller ude.

Men mange sygehuse som Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet og Herlev tillader, at patienter og pårørende kan ryge eksempelvis udendørs rygebokse.

Bent Hansen erkender, at han som regionsrådsformand for Region Midtjylland har et medansvar for, at reglerne er sådan.

Men han mener, at tiden nu er moden til at skrue bissen ekstra på. Og han understreger, at forslaget står for hans egen regning og ikke er vedtaget af bestyrelsen i Danske Regioner.

Fra behandling til forebyggelse

Som formand for Danske Regioner har Bent Hansen netop fremlagt en plan for massive investeringer i forebyggelse.

Sygehuse, læger og sygeplejersker vil ikke bare blive bedre til at behandle syge. De vil især blive bedre til at forebygge, at folk bliver syge og har brug for dyre behandlinger på sygehusene.

Han appellerer til, at regeringen, regioner og kommuner sætter sig sammen for at lave en stor og ambitiøs national handlingsplan for forebyggelse sammen med de relevante faglige organisationer som lægerne og sygeplejerskerne.

Planen skal tænke langt bredere end de traditionelle KRAM-faktorer som kost, rygning, alkohol og motion.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS