Regioners fremtid uvis efter nytårstale

Det var statsministerens sidste tale inden valget.

Offentliggjort Sidst opdateret

I en verden af opbrud er Danmark et harmonisk land. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er alligevel bekymret.

Det lader han forstå i sin nytårstale – den sidste i indeværende valgperiode og derfor måske også den sidste, Løkke kommer til at holde som statsminister.

– Det bekymrer mig, når Rusland vil knægte friheden i lande, som fik deres frihed med murens fald, siger Lars Løkke Rasmussen.

– Det bekymrer mig, når USA er sig selv nok. Træder tilbage fra sine internationale forpligtelser og forlader klimaaftalen fra Paris.

– Og det bekymrer mig, når Storbritannien forlader det EU, som har sikret fred og økonomisk fremgang i mere end 50 år.

Indenrigspolitisk har regeringen bebudet en reform af sundhedsvæsnet, der i dag er styret af 205 folkevalgte politikere i fem regioner. Spørgsmålet om deres fremtid lader Løkke stå åbent i talen.

– I det nye år vil jeg fremlægge mit bud på forsvarlige forbedringer. Med afsæt i 21 nye sundhedsfællesskaber helt tæt på. Bygget på personalets faglighed. Og hvor vi for alvor sætter patienten før systemet, siger Løkke.

De 21 sundhedsfællesskaber, der skal bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge, nævnte statsministeren allerede i sin tale ved Folketingets åbning i efteråret.

“Flere varme hænder”

Løkke vender sig mod det, han betegner som “nemme løsninger” på, at personalet i sundhedsvæsnet har travlt.

– Jeg vil gerne ansætte flere varme hænder. Men der er ikke mange arbejdsløse sygeplejersker i dagens Danmark, siger Løkke.

– Derfor er vi nødt til at sætte ind flere steder for at få det personale, der er brug for. Blandt andet ved at uddanne flere sygeplejersker, end vi har gjort før.

Statsministeren opfordrer desuden til at stå sammen om at løse klimaforandringerne.

– Det er en af vores største udfordringer overhovedet, siger Løkke.

– Meldingerne er dystre. Tørke. Storme. Isen smelter. For hver rapport fra eksperterne, bliver billedet malet sortere. Det er snart sidste udkald.

Statsministeren drager en parallel til hullet i ozonlaget, der i 1980’erne var “den største trussel mod livet på jorden”. Han opfordrer til at udvise samme handlekraft som dengang, hvor farlige gasser i spraydåser og køleskabe blev forbudt.

Rød blok hæfter sig ved udeblivelserne

Hvidvask, bankskandaler, stressede børn og svindel med udbytteskat.

Hos rød blok i Folketinget hæfter de politiske topfigurer sig mest ved alt det, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke kom ind på i sin nytårstale tirsdag aften.

– Talen viser, at regeringen er kørt fast. Ingen visioner, ingen vilje, lyder dommen fra politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

– Det eneste, regeringen har tilbage, er en sundhedsreform, som vi frygter vil føre til mere centralisering og usikkerhed.

– Havde man håbet på handling og ambitioner, når det gælder en større indsats for klimaet, efterlades man slemt skuffet, mener Wammen.

Enhedslistens Pernille Skipper hæfter sig ved, at Løkke ikke nævnte skandalerne i banksektoren.

– Det er jo helt vildt, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

– 2018 var året, hvor hvidvask-skandalen i Danske Bank væltede ud af skabet, og hvor det blev afsløret, at den økonomiske elite i bank- og finansverdenen systematisk har svindlet den danske og mange andre landes statskasser. Det lader han passere.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, kalder talen “hyggelig”. Men hun mener, at den er fuldstændig blottet for løsninger på tidens problemer.

– Hvor er det politiske mod, der skal skabe håb om, at vi kan få kloden væk fra katastrofekursen? Rigtig mange danskere forventer mere end flotte ord og et grønt slips, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Socialdemokrat kunne have holdt talen

Der var ikke de store nyheder – ja, faktisk ingen – i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale.

Det mener Helle Ib, Børsens politiske kommentator, om talen, som er den sidste af slagsen fra Løkke inden det næste folketingsvalg, der senest finder sted 17. juni i år.

Til gengæld var det en værdiladet tale, mener Helle Ib, hvor Løkke blandt andet havde fokus på fællesskabet og velfærdssamfundet og forsøgte at være den favnende figur i dansk politik

– Det er en tale, der er stærk på værdier, og som indrammer, hvordan Løkke gerne vil blive opfattet som statsminister.

– Det er en statsminister, som godt ved, at valget nærmer sig. Nytårstalen bærer præg af, at han meget gerne vil stå som den samlende og ansvarlige figur på midten af dansk politik, siger Helle Ib.

En socialdemokrat kunne have holdt samme slags tale, mener hun.

– Han taler meget om en dobbelthed, om hvordan andre lande i verden er udfordret på værdierne, om splittelse mellem høj og lav, og hvor han fremhæver Danmark med alle mulige vendinger om fællesskab.

– Det sker på en måde, hvor man må sige, at en socialdemokratisk statsminister kunne også have holdt den tale.

– Han gør et stort nummer ud af at rose og udtrykke respekt for de offentlige ansatte, siger Helle Ib.

Powered by Labrador CMS