Regeringens asyl-stramning rammer hver fjerde
Nye tal peger på, at 22,5 procent af syriske asylsøgere omfattes af strammere regler for familiesammenføring.
Regeringens foreslåede stramning af asylområdet vil tilsyneladende ramme en mindre del af de mange syriske asylansøgere end hidtil antaget.
Ifølge en ny opgørelse fra Justitsministeriet har 2640 asylansøgere fra Syrien fået afgjort deres sag i løbet af årets første ni måneder.
Og af dem fik de 2045 personer meddelt såkaldt konventionsstatus, fordi de er personligt forfulgte, og derfor ikke vil være omfattet af regeringens forslag om at stramme reglerne for familiesammenføring.
Tilbage er 595 personer – eller 22,5 procent – som har fået beskyttelsesstatus, fordi de kommer fra urolige områder i det borgerkrigshærgede Syrien, men uden at være personligt forfulgte.
Det er denne gruppe, der vil være omfattet af stramningerne, der går ud på, at man ikke kan få familiesammenføring inden for det første år i Danmark.
Det har længe været diskuteret, hvor stor en del af de mange syriske asylansøgere, der finder vej til Danmark på flugt fra borgerkrigen, der vil være omfattet af regeringens foreslåede stramning.
Da forslaget blev præsenteret, hed det i første omgang, at det ville omfatte “størstedelen” af asylansøgerne. Det blev så kortvarigt rettet til “en væsentlig del”, inden det blev rettet tilbage igen.
Debatten opstod på baggrund af tal fra sidste år, hvor omkring en tredjedel af asylansøgerne fik beskyttelsesstatus, og som derfor kunne rammes af kravet om et års ophold i Danmark, inden de fik ret til at blive genforenet med deres familier.
Men de foreløbige tal fra 2014 peger altså på, at gruppen af individuelt forfulgte er langt større i år, end tilfældet var sidste år.
Regeringen regner med, at op mod 20.000 asylansøgere – hvoraf den største gruppe er fra Syrien – vil søge tilflugt i Danmark. Og man regner med, at det vil koste staten omkring 4,5 milliarder kroner at håndtere til næste år.
/ritzau/