Regeringen og Nationalbanken i hård kamp for kronen
Presset på den danske krone er nu så stort, at Danmarks Nationalbank og Finansministeriet stopper med at udstede danske statsobligationer. Det vil presse de danske renter ned, sådan at det bliver mindre attraktivt at placere penge i danske kroner
Der er tale om et helt enestående tiltag, som nok aldrig før er set.
»Det er Nationalbankens opfattelse, at det vil bidrage til at reducere de længere rentespænd og dermed begrænse valutaindstrømningen,« vurderer Danmarks Nationalbank.
Tiltaget understreger, at Danmark er under et stigende pres for at opgive den fastkurspolitik, som har været en grundpille i dansk økonomisk politik i mere end 30 år.
Nationalbankdirektør Lars Rohde udfordres faktisk dagligt af uhyre stærke kræfter på valutamarkedet. De forsøger med stadigt større summer at teste, om Danmarks Nationalbank kan holde den danske krone fast over for euroen.
Professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS) kalder situationen for alvorlig.
»Kronen er helt klart under pres, men det er ikke noget, som truer vores fastkurspolitik – endnu,« siger Jesper Rangvid til Business.dk.
Han tilføjer, at valutamarkedet tester, hvor langt Danmarks Nationalbank vil gå i sit forsvar for kronen, og hvor langt de eventuelt vil sætte renten ned. Renten er allerede blevet sænket tre gange til nu minus 0,5 procent, så bankerne skal betale for at have penge placeret i Danmarks Nationalbank. Nye rentedyk kan snart komme på tale, vurderer flere økonomer.
»Men der er omkostninger forbundet med at have en negativ rente i længere tid. Det koster bankerne penge. Det kan også føre til for høje boligpriser, som rammer os på længere sigt,« siger Jesper Rangvid.
Peter Erling Nielsen, der er ekspert i pengepolitik ved Københavns Universitet og lektor emeritus, kalder det aktuelle pres mod kronen for »det største, der nogensinde er set«.
»Men det er ikke overdrevent flotte tal for dansk økonomi, som presser kronen op i værdi. Det er efter alt at dømme ren spekulation,« siger Peter Erling Nielsen.
Cheføkonom Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank anslår, at der alene i januar er strømmet næsten 100 milliarder kroner ind i landet.
»Det er en helt enestående stor indstrømning på så kort tid,« siger han.
At Danmark bliver presset til at opskrive kronen, afviser direktør Carsten Valgreen fra analysefirmaet Benderlye Economics.
»Det sker næppe. Vi kan bare blive ved med at tage imod penge fra udlandet. Da renten er negativ, så tjener vi oven i købet på det,« siger han.