Regeringen klar med dødsstødet til e-cigaretter

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen vil gøre det helt af med de elektroniske cigaretter.

Regeringen er klar med et lovforslag til regulering af e-cigaretter/e-damp. Og det er samlet set dårligt for forbrugerne og forhandlere af den elektroniske cigaret samt væsker dertil. Hvis loven gennemføres i den ordlyd som forslaget ligger i lige nu, bliver det døden for de danske forhandlere.

Ifølge lovforslaget må forhandlere ikke reklamere for produkterne. Og der skal betales penge for at få godkendt nikotinholdige produkter til salg herhjemme, fortæller formand for Dansk e-Damper Forening (DADAFO), Kim Dabelstein Petersen, til Newsbreak.dk.

Det koster 30.540 kroner pr. produkt for at tilmelde et produkt. Der skal betales 11.834 kroner i årligt gebyr pr. produkt pg åeligt 670 kroner for registrering af butik. Desuden går der seks måneder fra et nyt produkt bliver anmeldt til det kan komme ud på markedet.

– Der er stort set ingen forhandlere herhjemme, der har råd til at betale over 30.000 kroner for hvert produkt de vil sælge, forklarer Kim Dabelstein Petersen.

Og danske e-dampere kan ikke bare fortsætte med at købe nikotin og væsker i udlandet. Det bliver der også sat en stopper for. Der bliver påbud om, at hvis udenlandske forhandlere vil sælge til Danmark, så skal de via en juridisk ansvarlig person i Danmark kunne dokumentere, at produkterne overholder dansk lovgivning på området.

E-damp skal sidestilles med tobak. Et lovforslag vedrørende e-damp produkter blev tirsdag sendt i høring, og i selve forslaget foreslås damp sidestillet med rygning. Det vil sige alle de steder, hvor rygning i dag er forbudt, der vil dampning også være forbudt.

På trods af usikkerheden om passiv damp overhovedet er skadelig, så bliver der i lovforslaget slået hårdt ned på dampen, og indirekte antyder Sundhedsministeriet at dampen er lige så farlig og skadelig som tobaksrøg.

Lovforslaget er af sundhedsminister Nick Hækkerup, sendt i høring fra den 20. februar til den 20. marts, og herefter skal lovforslaget sendes til afstemning i Folketinget til førstebehandling, en gang til april.

Den endelige lov om e-damp/e-cigaretter forventes at skulle træde i kraft 1. november.

Læs hele lovforslaget her.

Så meget vil det koste producenter og forhandlere

Eksempelvis er ansøgningsgebyret for en markedsføringstilladelse, som et lægemiddel/medicinalprodukt, der kun skal gælde i Danmark, p.t. knap 83.000 kr., mens årsafgiften, hvis en sådan markedsføringstilladelse udstedes, vil være knap 10.000 kr. Her er ikke tale om at der skal betales et gebyr for hvert sted, hvor man ønsker at sælge produktet.

Og for nikotinholdige produkter der IKKE er lægemidler gælder:

Sikkerhedsstyrelsens kontrolaktiviteter dækker over flere forskellige typer markedsovervågning, test og undersøgelser, der varerier i omkostninger. For at sikre ensartede gebyrstørrelser fastlægges disse ud fra en estimering af de gennemsnitlige omkostninger ved den udførte kontrol og pålægges alle omfattede aktører.

Gebyrerne de første år er fastsat til 30.540 kr. for anmeldelse af et produkt, et årligt gebyr på 11.834 kr. for opretholdelse af anmeldelsen på et produkt. Videre opkræves der et gebyr på 670 kr. for registrering af detailsalgssteder og 670 kr. årligt for opretholdelse af denne registrering. Opkrævningen af disse gebyrer skal hjemles i nærværende lov, så den løbende kontrol foretaget af Sikkerhedsstyrelsen er fuldt omkostningsdækket.

Det lægger op til at f.eks. aromaerne skal sælges separat – som forbrugerne så kan tilføre sine væsker bagefter (ikke en optimal løsning) men hver anmeldelse går på ét produkt der indeholder nikotin.

Dvs. hvis en producent vil have godkendt 2 basevæsker med f.eks. 20 mg/ml opløst i hhv. PG og VG – så vil det koste producenten 30.540 kr. x 2 = 61.080 kr for anmeldelsesgebyret for de to basisvæsker.

Herefter skal producenten betale 11.834 kr. x 2 = 23.668 om året for de to produkter.

Og – så skal der betales et engangsbeløb pr. detailhandelssted pr. vare på 670 kr. = 1.340 kr. for to basevæsker – og hvert detailhandelssted skal betale 670 kr. hvert år, for at bevare registreringen pr. produkt.

I alt for én væske med f.eks. én smagsvariant og én nikotinstyrke – sat til salg i én butik:

30.540 + 670 = 31.210 kr. i anmeldelses og registeringsgebyr for ét detailhandelssted – og hvert år skal der betales:

11.834 + 670 = 12.504 kr. pr. produkt pr. detailhandelssted.

Hver gang en producent ændrer i nikotinstyrke, forhold mellem PG og VG og smagsvariant, skal der anmeldes et nyt produkt – dvs. hvis en producent er large, og vil lave 5 smagsvarianter, med 3 forskellige PG/VG-ratio og med 3 forskellige nikotinstyrker – så skal producenten betale følgende:

31.210 x 5 x 3 x 3 = 1.404.450 kr. for anmeldelsesgebyr for 45 forskellige varianter.

Hertil kommer det årlige gebyr på:

11.834 x 5 x 3 x 3 = 532.530 kr. pr. år. for 45 forskellige varianter

Og så skal der betales registreringsgebyr pr. detailhandelssted pr. produkt = 670 x 5 x 3 x 5 = 30.150 kr. som engangsbeløb

Og et årligt gebyr pr. detailhandelssted for de 45 produkter:

670 x 5 x 3 x 3 = 30.150 kr.

Kilde for beregninger: DADAFO.

Powered by Labrador CMS