Regering: Danskerne skal ikke stemme om bankunion

Danskerne skal ikke stemme om bankunionen. Arkivfoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark afgiver ikke så meget suverænitet, at danskerne skal stemme om bankunionen, konkluderer regeringen.

Danskerne skal ikke stemme om at gå med i EU’s bankunion. Vi afgiver ikke så meget suverænitet til EU, at det kræver en folkeafstemning eller massivt flertal i Folketinget efter grundlovens paragraf 20.

Det konkluderer Justitsministeriets notat om sagen, som regeringen har offentliggjort torsdag formiddag. Notatet er sendt til Folketingets Europaudvalg, Retsudvalg og folketingsmedlemmerne.

Notatet skal afklare, om Danmark ved at gå med i bankunionen, overlader suverænitet i “ubestemt omfang” til EU.

Så skal Folketinget følge grundlovens paragraf 20, og lovforslaget skal enten sendes til folkeafstemning, eller det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget.

Justitsministeriets såkaldte kronjurister konkluderer i notatet, at dansk deltagelse i bankunionen efter Justitsministeriets opfattelse ikke indebærer, at vi overlader suverænitet til EU i ubestemt omfang.

Derfor mener Justitsministeriet, at Danmark kan gå med i bankunionen grundlovens paragraf 19, hvor regeringen kan indgå traktater på rigets vegne.

Regeringen har taget Justitsministeriets vurdering til efterretning, oplyser justitsminister Mette Frederiksen (S).

– Det er Justitsministeriets statsretslige vurdering, at grundloven ikke kræver, at der bliver afholdt en folkeafstemning om dansk deltagelse i det styrkede banksamarbejde, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

– Det skyldes navnlig, at det fortsat vil være de danske myndigheder, der handler i forhold til kreditinstitutter i Danmark. Regeringen har selvfølgelig taget vurderingen til efterretning.

Regeringen har i EU kæmpet hårdt for at få ligelige vilkår for dansk realkredit for at gå med i bankunionen, som Sverige og Storbritannien står udenfor.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS