Regering afviser Dalai Lama-kritik
Regeringen mener, at kritikken at manglende møde med Dalai Lama er misforstået
Tibets åndelige leder, Dalai Lama, ønsker ikke at politisere sit besøg i Danmark. Sådan lyder forklaringen fra udenrigsordfører Zenia Stampe (R) på, at Dalai Lama ikke skal mødes med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R), når Dalai Lama kommer til Danmark i februar.
Det udeblivende møde bliver kritiseret af både Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Politikerne kalder det for løftebrud, idet Helle Thorning-Schmidt, inden hun blev statsminister, angiveligt lovede at ville mødes med Dalai Lama, og andre kalder det et knæfald for Kina.
Men Zenia Stampe understreger, at Dalai Lama ikke selv har bedt om et møde, og det mener hun, der er en god grund til.
»Han er en åndelig leder, han er ikke en politisk leder. Jeg tror ikke, det er tilfældigt, at han ikke har bedt om et møde. Det tror jeg netop er for ikke at politisere sit besøg,« siger udenrigsordføreren.
Danske statsministre har flere gange siden årtusindeskiftet mødtes med Dalai Lama for at støtte kampen for ytringsfrihed og menneskerettigheder i Tibet og Kina, men et eventuelt møde nu vil ifølge Zenia Stampe hovedsageligt sende et signal om, at Danmark støtter en to stats løsning med et selvstændigt Tibet uafhængigt af Kina.
Til spørgsmålet om, hvorvidt det hele i bund og grund drejer sig om Danmarks forretningsforbindelser til Kina, svarer Zenia Stampe:
»Det har alt muligt at gøre med vores relation til Kina, det er klart. For de politiske signaler, nemlig at vi er på vej til at bryde med vores et-kina-politik, det er signaler, som vi ikke ønsker at sende, og som Dalai Lama heller ikke ønsker, at vi skal sende. Og det har selvfølgelig noget at gøre med vores relation til Kina.«
Spørgsmål: Mener du, at tidligere danske ledere, der er mødtes med Dalai Lama, har gjort det for at bakke op om tostatsløsning?
»Det, tror jeg ikke, har været deres hensigt, men sådan er det blevet opfattet af Kina.«
Spørgsmål: Så I bøjer jer for, hvordan Kina opfatter det?
»Jamen, der er jo to om at arrangere et møde. Dalai Lama og den danske regering. Og han har ikke ønsket mødet, for han ønsker ikke at sende de forkerte signaler. Han arbejder for fred og demokrati af andre kanaler nu.«
»Som jeg har forstået det, har de syv organisationer, der har inviteret ham, ikke inviteret ham for at diskutere Tibets selvstændighed eller politiske dagsordener, men de har inviteret ham for at diskutere mere spirituelle dagsordener.«
Spørgsmål: Hvordan kan man sige, det ikke er en politisk dagsorden at snakke om fred, samhørighed og tolerance, når vi taler om Tibets tidligere åndelige leder?
»Det er jo det samme som at sige, at man skulle mødes med enhver imam eller rabbiner, der kom til Danmark. Det synes jeg, man skal som civilsamfund, men det er ikke sikkert, man skal som politisk overhoved.«
Zenia Stampe forklarer, at regeringen ved en eventuel anmodning om at mødes med statsministeren vil vende spørgsmålet i Udenrigspolitisk Nævn.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren, som henviser til udenrigsministeren, der igen har henvist til Zenia Stampe i sagen.