Reddet af flertal
Overborgmester Frank Jensen (S) har fået opbakning til at fortsætte sit hverv efter sager om krænkelser.
Frank Jensen har fået opbakning fra et overvældende flertal af socialdemokratiske partifæller i København til at fortsætte som overborgmester. Det oplyser han efter et fire timer langt krisemøde.
– Der har været en håndsoprækning på mødet, og et overvældende flertal viste mig opbakning, siger han efter mødet.
Han havde selv indkaldt til mødet søndag aften, efter at Jyllands-Posten fredag beskrev to sager om grænseoverskridende adfærd, som centrerer sig omkring overborgmesteren.
På mødet deltog Frank Jensen, hans partifæller i Borgerrepræsentationen, det lokale forretningsudvalg samt partiets kredsformænd i København.
– Jeg har været en del af problemet i forbindelse med anden bølge af MeToo. Jeg vil gerne være en del af løsningen, siger han.
Stammer fra år tilbage
De to sager, som Jyllands-Posten har beskrevet, stammer fra 2012 og 2017. Frank Jensen har tidligere forholdt sig til to kendte sager fra 2004 og 2011.
Desuden kunne Jyllands-Posten kort før søndagens krisemøde beskrive, at der ligger yderligere otte sager om krænkende adfærd.
– Nogle synes, at jeg skulle gå tilbage eller træde af som overborgmester. Det synes jeg ikke er retssikkerhedsmæssigt betryggende, siger Frank Jensen efter mødet.
Han vil først se resultatet af den undersøgelse, som er ved at blive lavet om sexisme og krænkelser i Socialdemokratiet.
– Jeg bliver nødt til at se den for at se, om jeg har værdighed og selvrespekt til at fortsætte som overborgmester, siger han.
– Det skal ikke være sådan, at vi har omvendt bevisførelse nu.
Partier vil have undersøgelse
Efter søndagens krisemøde oplyser alle partier i Københavns Borgerrepræsentation undtagen Socialdemokratiet, at de vil have en uafhængig undersøgelse af anklagerne mod Frank Jensen.
Undersøgelsen skal foretages af et advokatfirma, og partierne ønsker de to specifikke episoder fra 2011 og 2017 undersøgt.
I 2011 følte flere kvinder sig krænket af Frank Jensen ved en julefrokost, mens han i 2017 opførte sig grænseoverskridende over for en kvindelig politiker på en bar.
Kort tid inden krisemødet identificerede Frank Jensen formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i København, Cecilie Sværke Priess, som en af de kvinder, der over for Jyllands-Posten fortalte om nye krænkelser søndag.
Efter mødet siger Cecilie Sværke Priess til TV2, at hun ikke har tillid til Frank Jensen.
Gruppeformand Lars Weiss ville inden mødet ikke bekræfte sin tillid til Frank Jensen. Efter mødet siger han til TV2, at der må komme en redegørelse fra advokatundersøgelsen.
Frank Jensen slår fast, at han er spidskandidat frem mod 2021, hvor der næste gang skal være kommunalvalg. Han har været overborgmester siden 2009.
Klik dig igennem galleriet ovenfor for at få et kort overblik over sagerne mod Frank Jensen.