Ramt af hjernerystelse: Accept er et nøgleord
Som pårørende kan det være svært at se en ven eller et familiemedlem lide af følgerne efter en hjernerystelse. Men man kan gøre noget.
Som Newsbreak.dk tidligere har fortalt, blev et nyt Center for Hjernerystelse og piskesmæld åbnet i Danmark i 2019. Hos centeret kommer man til at arbejde sammen med Center for Hjerneskade, men det er ikke kun hos Center for Hjerneskade, at man arbejder for at få udarbejdet fælles retningslinjer for, hvordan vi bør håndtere at en patient, en kollega eller en kunde har fået en hjernerystelse.
Hjernerystelsesforeningen samarbejder med Center for Hjerneskade om det nye Center for Hjernerystelse og Piskesmæld, og hos foreningen håber man, at det nye center skal gøre det lettere at leve med en hjernerystelse.
Newsbreak.dk har talt med Ronnie Lykke Bødker, landsformand for Hjernerystelsesforeningen, og han fortæller, at vi som samfund stadig har svært ved at forstå, hvad en hjernerystelse er for en størrelse.
– Der er for lidt viden om det. Vores medlemmer møder rigtig mange udfordringer på skadestuer, hos læger, skoler og kommuner, siger Ronnie Lykke Bødker.
Han håber, at folk med hjernerystelse i fremtiden får lettere adgang til den hjælp, de har brug for.
– Vi er blevet mere opmærksomme på, at folk får hjernerystelser, men jeg tror ikke, samfundet er gearet til at håndtere det, siger Ronnie Lykke Bødker.
Problemet er forskelligt
Ifølge Hjernerystelsesforeningen behandler den individuelle læge, det individuelle sygehus, den individuelle kommune eller det individuelle forsikringsselskab hjernerystelser forskelligt, og det er et problem.
– Vi hører gode historier om, at folk bliver behandlet rigtig godt, men det er langt de fleste, der oplever det modsatte, og det er skræmmende, siger Ronnie Lykke Bødker.
Hjernerystelsesforeningen eksisterer så længe, folk slår hovedet, og der er nok ingen risiko for, at vi som mennesker holder op med at komme til skade.
– Jeg tror ikke, det kommer til at ske, for man kan ikke undgå hjernerystelser. Men vi kan formidle den viden, der er på området, og vi kan gøre samfundet bevidst om, hvad vi kan gøre bedre fremadrettet, siger Ronnie Lykke Bødker.
Han siger, at vi alle kan blive bedre til at håndtere det, at folk får hjernerystelser, ved at acceptere, at en hjernerystelse kan have store konsekvenser for individet.
– Hvis du giver folk plads og accepterer, at de ikke kan det samme som for to uger siden, så hjælper det, siger Ronnie Lykke Bødker.