R: Forbyd skadelige kemikalier i mademballage og køkkengrej

Ida Auken. Foto: Claus Bech/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Dine popcorn rammer dem, når de popper løs i mikrobølgeovnen. Dine hænder rører ved dem, når du lægger mellemlægspapir i madpakken. Og dine bøffer kommer i kontakt med dem, når du bruger en paletkniv af gummi.

De går under navnet fluorerede stoffer og er kunstigt fremstillede kemikalier, som kan afvise vand, fedt og smuds. Men de kan også være farlige for dit helbred, og derfor vil de Radikale forbyde dem.

»Vi ved, at de fluorerede stoffer er meget problematiske. De er hormonforstyrrende og kan fremkalde kræft, og derfor bør de altså ikke være i hverken fødevarekontaktmaterialer eller i de køkkenredskaber, der bliver solgt i Danmark,« siger fødevareordfører Ida Auken (R).

Partiet vil arbejde for, at EU vedtager en ny lov for blandt andet pap, papir og gummi. Det er eksempler på fødevarekontaktstoffer, som i dag ikke er specifikt reguleret, og det vil de Radikale have lavet om på.

»I dag har vi for eksempel et forbud mod plaststoffet bisphenol A i sutteflasker. Vi vil gerne have et forbud mod de fluorerede stoffer i ting, der kommer i kontakt med fødevarer. Det drejer sig om emballage som pap, papir og gummi, og så drejer det sig om de køkkenredskaber, vi bruger, når vi laver mad,« siger Ida Auken.

Vil fastsætte grænseværdier

Konkret vil de Radikale have fastsat grænseværdier for fluorerede stoffer i materialer, der kommer i kontakt med mad, og det ønsker partiet, at en myndighedskontrol skal holde øje med.

Og Ida Auken er optimist, når det kommer til at overbevise EU om at gøre forslaget til lov.

»Jeg tror faktisk, at vi har så god dokumentation på området omkring fluorerede stoffer, at vi kan komme igennem med et forbud på europæisk plan,« siger hun.

Nationalt forbud

Indtil det eventuelt lykkes, skal Danmark ikke blot væbne sig med tålmodighed, hvis det står til de Radikale. Partiet vil indføre et nationalt forbud mod at bruge fluorerede stoffer i produkter, der er i kontakt med mad, hurtigst muligt.

Det kan give de danske producenter et forspring, når EU følger trop med et lignende forbud, spår Ida Auken.

»Jeg er overbevist om, at der kommer et europæisk forbud inden for en overskuelig fremtid. Det vil sige, at når vi presser de danske producenter til at finde alternativer i nogle andre stoffer, så har de faktisk en konkurrencefordel, når EU på et tidspunkt også laver sådan en lovgivning,« siger hun.

Forbrugerrådet positive over for forslaget

Hos forbrugerrådet Tænk Kemi er projektchef Claus Jørgensen meget positiv over for De Radikales forslag:

»Det, at Danmark går foran og er et foregangsland for EU, er rigtig godt. Laver vi et forbud i Danmark, så er EU nødt til at forholde sig til det. Så kan det ende med at de følger Danmark, det har de gjort før, og det vil gavne alle borgere i EU,« siger han.

Claus Jørgensen har været med til at lave undersøgelser, der peger på, at man i de fleste tilfælde godt kan undvære de flourerende stoffer i produktionen af køkkengrej og emballage.

Han siger, at i de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, er det bedre at undvære de hormonforstyrrende stoffer helt:

»I sidste ende er det de hormonforstyrrende stoffer, vi støder på i vores hverdag, der gør, at drengebørn fødes med deforme kønsdele, og at piger kommer for tidligt i puberteten,« fastslår Claus Jørgensen.

Powered by Labrador CMS