Pussy Riot: I Rusland betyder tolerance desværre ikke noget

Den russiske aktivistgruppe Pussy Riot indtager Folkemødet med fortællinger fra fængslet i Rusland.

Pussy Riot medlemmet Nadesjda Tolokonnikova på Folkemødet 2016 fotograferet i Allinge på Bornholm. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den russiske punkrock aktivistgruppe Pussy Riot indtager fredag aften hovedscenen på Folkemødet i silende regn med en ikke videre opmuntrende fortælling om livet i det russiske fængsel.

– Man begyndte dagen klokken 5.30, men jeg begyndte faktisk dagen før det. Det var pudsigt at vågne klokken fire om morgenen og tisse, siger Nadesjda Tolokonnikova.

– Der var helt tomt, og man kunne føle sig alene. Man kunne tilbringe sine fem minutter alene med at tisse, og man havde en følelse af, at man havde halvanden time mere at sove i, siger hun.

– Jeg læste en masse. De tillod ikke mine familiemedlemmer at give mig bøger i fængslet. Så jeg måtte læse biblen. Så den læste jeg seks måneder i træk.

Pussy Riot blev verdenskendte, da tre af medlemmerne i 2012 blev anholdt efter en punk-happening i en katedral i Moskva og idømt to års fængsel for deres optræden, der var en kritik af præsident Vladimir Putin.

Gruppen kæmper for tre centrale rettigheder i Rusland, forklarer de til DR-journalisten Martin Krasnik, som interviewer Pussy Riot i Allinge: Tolerance, lighed og frihed.

– I Rusland betyder tolerance desværre ikke rigtig noget, siger medlemmet Masja Aljokhina.

– Vi kæmper for frie valg og en stemme for alle.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS