Prostatakræft: Penge fra Movember skal øge livskvalitet
De penge, der er kommet ind fra Movember Foundation, giver nu liv til et nyt forskningsprojekt
Hvis de fleste af dine mandlige kolleger, venner og familie-medlemmer så tossede ud i november, kan du nu trøste dig med, at der var en god grund til det.
Movember Foundation har netop givet 1.5 millioner kroner til Aarhus Universitets-hospital og Aarhus Universitet. Pengene skal gå til et nyt forsknings-projekt, hvor fokus er at finde veje til at øge overlevelsen og forbedre livskvaliteten for mænd med prostata-kræft.
Det handler om livskvalitet
Mænd med prostatakræft oplever alt for tit en væsentligt forringet livskvalitet.
– Mænd med prostatakræft bliver behandlet, enten med et operativt indgreb eller med medicin, og begge giver nogle bivirkninger, fortæller pressekontakt Christina Lambach til Newsbreak.dk.
– Mange får problemer med vandladningen eller rejsningsproblemer, fortæller hun.
Derfor skal en del af forskningsprojektet undersøge, om man kan finde alternativer til behandlingen. Kan man nøjes med mindre medicin? Hvornår skal man operere?
Overlevelses-raten er uændret
Til forskel fra for eksempel brystkræft, der har en væsentligt højere overlevelses-rate i dag end tidligere, er overlevelses-raten for prostatakræft uændret de sidste mange år, fortæller Christina Lambach.
– Man har ikke rykket overlevelses-raten.
– Der dør 3,25 mænd i døgnet, hvor prostata-kræft er den direkte årsag.
Derfor er forskningsprojektet også indstillet på “at standse tiden”.
Fakta
Prostatakræft er den næstmest almindelige form for kræft blandt mænd i hele verden – kun hudkræft er mere udbredt. Hvert år får 4.500 danske mænd diagnosen prostatakræft. Og hvert år dør 1.500 dan-ske mænd af sygdommen. Da befolkningen bliver ældre, forventes der en dramatisk stigning i de tal.
Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har modtaget 1.5 million kroner (EURO 200.000) fra Movember til at gennemføre forskningsprojektet.
Movember Foundation er en af verdens største ikke-statslige donorer til forskning i prostatakræft. Langt de fleste penge kommer fra enkeltpersoner, der involverer sig, gror overskæg og meget andet og der-med samler penge ind til forskning og oplysning om mænds sundhed.
Tre forskere skal stå i spidsen for projektet:
Mary Nguyen Nielsen, Læge, ph.d. studerende, Aarhus Universitetshospital, urologisk afdeling K.
Michael Borre, Lærestolsprofessor, overlæge dr.med., Ph.d. Urologisk afdeling K, Aarhus Universitetshospital.
Henrik Møller, Professor i cancer epidemiologi, dr. med., FFPH, Direktør, Cancer Epidemiology and Population Health, Division of Cancer Studies, King’s College London.