Professor: Vaccineskepsis er en tikkende bombe
En skepsis mod at lade sine børn vaccinere spreder sig lige nu til Danmark fra USA, hvor en mæslingeepidemi hærger.
Således fravælger knap 20 procent af danske forældre ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, at lade deres børn vaccinere mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
Det er »rystende«, mener han:
»Det er en meget uhensigtsmæssig måde at opføre sig på først og fremmest fordi, at forældrene på barnets vegne løber en risiko for, at det på et eller andet tidspunkt får den alvorlige sygdom, som mæslinger er. Det kunne have været undgået, hvis forældrene havde ladet barnet vaccinere,« siger Allan Randrup Thomsen.
Kristeligt Dagblad skriver fredag, at et stigende antal danske forældre diskuterer bivirkninger ved vaccination i flere grupper på Facebook. En mor mener, det »ikke giver mening at sprøjte gift ind i en ren krop på tre måneder«, mens en anden ifølge avisen ikke er bekymret over, at hendes barn ikke er vaccineret, fordi hun »kender så mange fantastiske behandlere, der kan hjælpe og understøtte børn under sygdom«.
Men at være bekymret for skadevirkningerne ved vaccination er et usagligt argument, mener Allan Randrup Thomsen.
»Det er et meget følelsesmæssigt argument og hænger muligvis sammen med, at vi ikke længere ser så mange mæslingetilfælde herhjemme. Jeg tror, at nogle glemmer, hvor alvorlig en sygdom det er,« siger professoren.
»Mæslinger kan i værste fald kan forårsage død, og når vi sammenligner sandsynligheden for at få alvorlige følgevirkninger i forhold til den naturlige infektion og i forhold til vaccination, så er det langt sikrere at lade sig vaccinere,« påpeger han.
Ifølge Allan Randrup Thomsen ligger vaccinedækningen i Danmark i øjeblikket på omkring 82 procent, hvor det optimale er cirka 95 procent, hvis man skal have en ordentlig effekt af vaccinen i forhold til især mæslinger.
»Udviklingen er en tikkende bombe, fordi vi har en situation, hvor en efterhånden forholdsvis stor del af befolkningen ikke lader deres børn vaccinere. Det betyder, at der i den danske befolkning bliver flere og flere individer, som vokser op uden at være immun over for mæslinger. Når vi så på et tidspunkt får introduceret mæslinger til Danmark, hvilket unægteligt kommer til at ske, så kan vi få alvorlige småepidemier, så situationen kommer til at ligne den i USA,« siger han.
Tal fra Statens Serum Institut viser ifølge Kristeligt Dagblad, at 86 procent af danske børn født i 2012 blev vaccineret for mæslinger, røde hunde og fåresyge.