Professor slår mæslinge-alarm: -Uvaccinerede børn bør vaccineres nu
Mens debatten om forældres modvillighed mod at vaccinere børn mod mæslinger raser, bekræfter Statens Serum Institut mandag, at endnu et barn er blevet smittet. Det drejer sig om en søskende til det barn, der blev diagnosticeret med virussygdommen i sidste uge.
Dermed er det samlede antal smittede oppe på to, Det er endnu for tidligt at konkludere på, om udbruddet kan udvikle sig til en epidemi, siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.
»Der skal mere til, før man kan tale om en epidemi. Det er defineret ved, at antallet af tilfælde fordobler over en given tid, og det kan vi ikke tale om endnu. Men skal passe på med at male fanden på væggen, men selvfølgelig er det betænkeligt. Vi ved, at der er risiko for, at man ikke finder smitteopsporingen og får isoleret de ramte, og så er der risiko for, at bomben detonerer,« siger Allan Randrup Thomsen.
Overlæge Thea Kølsen Fischer, der er leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit på Statens Seruminstitut, har tidligere fortalt, at man sammen med en række andre myndigheder har iværksat en større indsats for at finde ud af, hvem de to børn har været i kontakt med.
Og netop den proces bliver afgørende, fastslår Allan Randrup Thomsen.
»Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, og i forhold til influenza er den langt mere smitsom. Hvis du ikke er vaccineret, og hvis du deler opgang med en, der er smittet, så er der 90 procents risiko for, at du bliver smittet,« siger Allan Randrup Thomsen.
Han opfordrer af samme grund alle forældre, der måtte have børn, der ikke er vaccineret, til at skride til handling.
»Hvis man børn, der ikke er vaccineret, så vil jeg da tilråde, at man lader dem vaccinere hurtigst muligt. Hvis man bor i det område og har uvaccineret børn, så ville jeg nok rykke med det samme,« siger professoren.
De to smittede børn er begge fra Storkøbenhavn. I Berlin er et barn på halvandet år død af mæslinger, mens myndighederne har valgt at lukke en skole på grund af smittefare under den verserende epidemi i Tyskland. Situationen i Danmark er dog langt fra lige så grel, understreger de danske sundhedsmyndigheder.